Az OVB Sebők Igazgatóságának sikeres alkalmazkodása a Covid-19-es világjárványhoz, különös tekintettel a kulcstényezőkre

Tánczos-Szabó, Barbara (2020) Az OVB Sebők Igazgatóságának sikeres alkalmazkodása a Covid-19-es világjárványhoz, különös tekintettel a kulcstényezőkre. MA/MSc szakdolgozat, BCE Gazdálkodástudományi Kar, Vezetés és Szervezés Tanszék.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
973kB

Absztrakt (kivonat)

A 2020-as év a Covid-19 es vírus megjelenésével az egész világot újfajta és jelentős kihívások elé állította és még év végén is kérdéses, hogy mennyi ideig tart még a krízishelyzet. A koronavírus a legutóbbi nagy 2007-ben kezdődő válsággal ellentétben sokkal jobban érinti az emberek mindennapi életét és a gazdasági hatása is erőteljesebben alakul az eddigi megjelent elemzések alapján. A világ hetek leforgása alatt drasztikusan alakult át, világszinten olyan korlátozásokat vezettek be, amik a mindennapi tevékenységeket drasztikusan alakították át. Továbbá, a fejlődő országok évek óta tartó növekedési üteme megtört, fontos iparágak teljesítménye esett vissza jelentősen. Azonban érdemes kiemelni, hogy más szegmensek pedig nagyobb teret és lehetőségeket kaptak a megváltozott fogyasztói igények következtében. Szintén kérdéseket és feladatokat jelent a gazdasági visszaesés ütemének és mértékének kezelése is, a 2020-as év negyedévei teljesen eltérően alakultak,a jövőt pedig előrejelezni embert próbáló feladat. Egy ilyen külső környezetben egyértelműen kijelenthető, hogy a szervezeteknek reagálniuk kell a változásokra a piaci pozíciójuk megtartása és esetleges növelése érdekében. Dolgozatomban az OVB Magyarország és azon belül is a Sebők Péter Igazgatóságát elemeztem a tekintetében, hogy miképp volt képes sikeresen alkalmazkodni ehhez a rendkívüli helyzethez. Mélyebb betekintést nyerhettem a szervezet felépítésébe és működésébe, amiknek köszönhetően a vállalat kulcstényezőit azonosítottam be. Ezek a tényezők, mint például az emberi és technológia tőke, vagy éppen a stabil pénzügyi háttér következtében évek óta piacvezető a cég a maga szegmensében és az idei évben is konstans tudott növekedni. Lehetőségem volt hét izgalmas mélyinterjút készíteni a cég különböző szereplőivel, köztük Sebők Péterrel is, aki Magyarországon az OVB legfiatalabb és sokak szerint leginnovatívabb országos igazgatója. A szakirodalmi áttekintés és a beszélgetések alapján meghatároztam az eredményes krízismenedzsment lépéseit majd a cég konkrét gyakorlatával vetettem össze ezeket a pontokat. Reményeim szerint ezen a sikeres vállalati példán keresztül tudtam a dolgozatommal átfogó képet adni, hogy miért is bír a vállalatok életében a krízismenedzsment kiemelkedő jelentőséggel.

Tétel típus:MA/MSc szakdolgozat
Témakör:Vállalati vezetés és politika
Vállalati szervezet
Azonosító kód:13721
Képzés/szak:Vezetés és szervezés
Elhelyezés dátuma:16 Márc 2021 12:58
Utolsó változtatás:16 Márc 2021 12:58

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap