A vállalkozó szülő gyermekének motivációi: mi motiválja arra egy vállalkozó szülő gyermekét, hogy a vállalkozói életformát válassza, és hogyan befolyásolja ebben családja?

Dávid, Bence (2017) A vállalkozó szülő gyermekének motivációi: mi motiválja arra egy vállalkozó szülő gyermekét, hogy a vállalkozói életformát válassza, és hogyan befolyásolja ebben családja? BA/BSc thesis, BCE Gazdálkodástudományi Kar, Kisvállalkozás-fejlesztési Központ. Szabadon elérhető változat / Unrestricted version: http://publikaciok.lib.uni-corvinus.hu/publikus/szd/David_Bence.pdf

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Free and unrestricted access: http://publikaciok.lib.uni-corvinus.hu/publikus/szd/David_Bence.pdf

Abstract

Mindig is érdekelt, hogy vállalkozó szülő gyermekeként mi áll annak hátterében, hogy hosszútávon csakis vállalkozóként tudom elképzelni magam. Érdekelt, hogy vajon ez egy velem született tulajdonság, eltanultam szüleimtől vagy esetleg más tényezők alakították ki bennem ezt az érzést. Dolgozatom központjában a vállalkozó szülők gyermekeinek motivációi állnak. A célom azon tényezők felkutatása volt, melyek hatással vannak a fent említett típusú gyermekek döntésére, mikor életformát kell választani. Ezen tényezőket mindenképp úgy kívántam vizsgálni, hogy kiemelem a család befolyásoló szerepét a kérdéskörben. A szakdolgozat irodalmi összefoglalójának első felében bemutatom a motiváció általános működését az emberek vonatkozásában, majd a motiváció egyre szűkebb és vállalkozás specifikusabb modelljeinek bemutatásán keresztül ismertetem a vállalkozói motivációkat. Az összefoglaló második felében a család fogalmának tisztázása után röviden ismertetem annak belső működését, ezt követően pedig a család és a vállalkozás kapcsolatát tárgyalom. A kutatást 17 db személyes mélyinterjú elkészítésével kezdtem, majd ezek elemzésével és a lehetséges összefüggések felkutatásával folytattam. Kutatásom során négy fő befolyásoló tényezőt állapítottam meg, ezek a (1) személyiségjegyek, (2) a szülői tudatosság és elvárások, (3) a belső tényezők és (4) a külső tényezők, tapasztalatok. A fő tényezőkön kívül olyan egyéb tényezők befolyásoló hatását is megfigyeltem, mint a szülői minta motívum, a vállalkozás indítása és a gyermekkor összefüggése vagy a vállalkozás generációjának jelentősége. Végezetül arra a következtetésre jutottam, hogy a vállalkozó szülő gyermekét jelentős mértékben befolyásolja családja abban, hogy később a munkavállalói vagy a vállalkozói életformát választja-e, de döntésében épp ennyire jelentős szerepet játszanak a gyermek személyiségvonásai és más külső-belső tényezők is. Továbbá megállapítottam azt is, hogy valószínűbb, hogy a vállalkozói életformát fogja választani egy vállalkozó szülő gyermeke a munkavállalói helyett.

Item Type:BA/BSc thesis
Subjects:Management, business policy
Business organisation
Sociology
Psychology
ID Code:10351
Specialisation:Gazdálkodási és menedzsment
Deposited On:16 Jan 2018 12:53
Last Modified:16 Jan 2018 12:53

Repository Staff Only: item control page