Üzleti gondolkodás az étteremtulajdonosok körében

Thaler, Balázs (2016) Üzleti gondolkodás az étteremtulajdonosok körében. TDK dolgozat, BCE, Vállalkozásfejlesztés szekció.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
466kB

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban arra a kérdésre keresem a választ, hogy hogyan jelenik meg az üzleti szemlélet a mai magyar vendéglátósok körében. Munkám egy feltáró jellegű, kvalitatív kutatás eredményeként született, amelyet esettanulmányos módszerrel végeztem. A megkérdezettek köre „sikeres” éttermi vállalkozók közül került ki. Az interjúk során az egyének szemléletének és az iparág jellemzőinek megismerésére törekedtem. Kiindulópontom a vállalkozó szándék és a vállalkozó döntések meghatározása volt. Majd igyekeztem az üzleti szemlélet ezekre való hatását konceptualizálni. Az üzleti szemlélet kifejezést aspektusain keresztül ragadtam meg, ezek: a vállalkozói attitűd, a stratégiai látásmód, az analitikus gondolkodásmód és az üzleti modell-szemlélet. Megfigyelhető volt, hogy az üzleti szemlélet igénye minden alanynál megjelent, de jelentősen más megfogalmazásban. Bár az éttermi szektor piaca sok szempontból torz és sok példát találunk különböző anomáliákra, a sikerhez és a problémák leküzdéséhez (mint amilyenek a növekedés szinte megugorhatatlan akadályai) az üzleti szemlélet jelentette hozzáállás és hozzáértés elengedhetetlen.

Tétel típus:TDK dolgozat
További információ:1. díj
Témakör:Kereskedelem, Turizmus, Vendéglátás
Vállalati vezetés és politika
Vállalati szervezet
Azonosító kód:10319
Képzés/szak:Vezetés és szervezés
Elhelyezés dátuma:08 Dec 2017 11:46
Utolsó változtatás:08 Dec 2017 11:46

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap