Juhász, Ádám (2013) Az innováció lehetőségeinek és korlátainak vizsgálata egy sütőipari vállalkozás tevékenységében. BA/BSc szakdolgozat, BCE Gazdálkodástudományi Kar, Vállalatgazdaságtan Intézet.
|
PDF
- Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
739kB |
Absztrakt (kivonat)
Cél Szakdolgozatom fókuszában a hazai sütőipar áll. Esettanulmányomban arra keresem a választ, hogy vajon megváltoztatható, megszerezhető-e egy olyan innovatív magatartás, a szervezeti működés minden színterét érintő innovációs gyakorlat, amely korábban nem volt jellemző a vizsgálatom fókuszában álló vállalatra, és megvizsgálom, hogy az innovációs törekvéseket, tevékenységeket milyen kontextusba kell helyezni ahhoz, hogy képes legyen növekedési pályára állni a vállalkozás, illetve kibontakoztathassa a szervezetben és az iparágban rejlő kiaknázatlan lehetőségeket. Módszertan Kvalitatív kutatást végeztem a sütőipar piacán: egy hazai kisvállalkozás innovációs gyakorlatának vizsgálatára fókuszáltam. Félig strukturált interjút készítettem a vállalkozás tulajdonos-vezetőjével, mely során a szakirodalomból származtatott fogalmi keretet használtam az interjú vázaként. A kutatási módszer jellege lehetőséget teremtett arra, hogy a vállalkozás esetében adott innovációs lehetőségeket és korlátokat feltárjam, de általa megismerhettem a vállalkozó innovációhoz kapcsolódó attitűdjét is. Felépítés A dolgozatom három fő egységre tagolható. A szakirodalmi áttekintés feltárja azokat a fő fogalmakat és elméleteket, amelyek a témával kapcsolatban fellelhetőek, kiemelten a kisvállalkozások vonatkozásában. A második egység a választott módszertan indoklásának, a kvalitatív kutatás részletezésének ad teret. Az utolsó részben a primer kutatásom eredményeit közlöm: az iparág jellemzőit figyelembe véve mutatom be a vállalkozást, valamint megvizsgálom az innováció legfontosabb előfeltételeinek és kritikus tényezőinek meglétét. Értékelem a korábban a vállalatnál alkalmazott innovációs gyakorlatot, és a vizsgálat alapján bemutatom azokat a lehetséges innovációs irányvonalakat, amelyek a sütőipart jellemzik. A kutatási eredményeim bemutatását az innovációt gátló tényezők számbavételével zárom. Eredmény Egy kisvállalati vezető szemüvegén keresztül ismerhettem meg behatóan a sütőipar jelenlegi helyzetét, valamint a vállalat által megvalósított innováció fokát az agresszív versenykörnyezetben. A kvalitatív mélyinterjún keresztül szembesülhettem azokkal a dilemmákkal, valamint azokkal a belső és külső környezeti feltételekkel, amelyekkel a vállalkozás vezetőjének meg kell birkóznia, és megismerhettem azokat a kedvező és kedvezőtlen szervezeti körülményeket, amelyek napjaink kis- és középvállalkozásait jellemzik. Azonosítottam és összegyűjtöttem az iparág várható innovációs tendenciáit, miközben megvizsgáltam egy, az iparágban nehezen boldoguló vállalkozást.
Tétel típus: | BA/BSc szakdolgozat |
---|---|
Témakör: | Vállalati vezetés és politika Innováció, tudásgazdaság |
Azonosító kód: | 6563 |
Képzés/szak: | Gazdálkodási és menedzsment szak |
Elhelyezés dátuma: | 12 Feb 2014 10:31 |
Utolsó változtatás: | 02 Júl 2016 21:05 |
Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap