Bujáky, Eszter (2023) A közösségi kertek magatartásformáló hatásának vizsgálata a fenntartható élelmiszerfogyasztási szokások kialakításában = Examining the behaviour changing aspect of community gardens in promoting sustainable food consumption patterns. TDK dolgozat, BCE, Fenntarthatósági menedzsment. Szabadon elérhető változat / Unrestricted version: http://publikaciok.lib.uni-corvinus.hu/publikus/tdk/bcetdk_bujaky_e_2023.pdf
|
PDF
- Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB |
Szabadon elérhető változat: http://publikaciok.lib.uni-corvinus.hu/publikus/tdk/bcetdk_bujaky_e_2023.pdf
Absztrakt (kivonat)
Az egyre növekvő urbanizációval és a városi életmód térnyerésével társadalmunk nagy része folyamatosan távolodik a hagyományos élelmiszertermeléstől. Ez különösen igaz a fejlett országokra, ahol az így kialakult fenntarthatatlan élelmiszerfogyasztási szokások hatalmas környezeti terhelést jelentenek. A közösségi kertek lehetőséget biztosítanak a városi lakosság számára, hogy résztvegyenek az élelmiszertermelésben. A részvétel által passzív fogyasztókból ismét aktív részesei lehetnek az élelmiszerrendszereknek, ami a fogyasztói magatartást és szokásokat befolyásolja. Dolgozatomban a közösségi kert részvétel magatartásformáló hatását vizsgálom a fenntartható élelmiszerfogyasztási szokások kialakításában. Kutatásommal feltárom, hogy a közösségi kert tagság Magyarországon milyen fenntartható élelmiszerfogyasztási szokások kialakításában segít, valamint hogy a magatartásváltozás és a demográfiai tényezők között milyen kapcsolat van. Továbbá megvizsgálom az egyes élelmiszerfogyasztási szokások változásában fennálló belső összefüggéseket. Kutatási kérdésem megválaszolásához kvantitatív kérdőíves módszertant használtam, melyben a magyarországi közösségi kertekkel kapcsolatos élelmiszerfogyasztási szokásokat és egyéb tapasztalatokat mértem fel. Kutatásom alapján a közösségi kertben való részvétel ösztönzi a fenntartható élelmiszerfogyasztási szokások kialakítását. A kertben való tevékenység szemléletformáló hatásának köszönhetően a tagok élelmiszerfogyasztási szokásai fenntarthatóbb irányba változnak. A szokások változásában fennálló belső kapcsolatok alapján négy magatartástípust azonosítottam. A közösségi kert tagok továbbá az élelmiszerfogyasztáson túlmutatva az átlagnál nagyobb mértékben követnek egyéb fenntartható szokásokat is.
Tétel típus: | TDK dolgozat |
---|---|
További információ: | 1. díj |
Témakör: | Környezet-gazdaságtan, környezetvédelem Marketing |
Azonosító kód: | 15688 |
Képzés/szak: | Gazdálkodási és menedzsment |
Elhelyezés dátuma: | 16 Nov 2023 10:55 |
Utolsó változtatás: | 16 Nov 2023 10:55 |
Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap