Üzleti növekedés, mint egyenlőség torzító hatás? Avagy bérdiszkrimináció az NBA-ben = Business growth, as equality distortion factor? Wage discrimination in the NBA

Likvácsik, Dávid and Tóvári, Gergő (2021) Üzleti növekedés, mint egyenlőség torzító hatás? Avagy bérdiszkrimináció az NBA-ben = Business growth, as equality distortion factor? Wage discrimination in the NBA. TDK dolgozat, BCE, Vállalatgazdaságtan – Sport.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatunkban arra kerestük a választ, hogy kimutatható-e az észak-amerikai profi kosárlabdaligában az, hogy a fekete játékosok kevesebbet keresnek, mint nem fekete társaik, akkor, ha kontrollálunk a főbb teljesítménymutatókra és a játékosok egyéb tulajdonságaira. A liga áttekintése és a szakirodalmak feldolgozása után, az 1985 és 2017 között mintegy 1 400 játékos bevonásával készült 7 700 megfigyeléses adatbázison lefuttatott regressziós modellünkkel arra a megállapításra jutottunk, hogy a fekete játékosok mintegy 7%-kal kevesebbet keresnek, mint nem fekete társaik a teljesítményre és tapasztalatra kontrollálva.

Tétel típus:TDK dolgozat
További információ:3. díj
Témakör:Kultúra, közművelődés, sport
Szociológia
Munkaügy
Azonosító kód:15597
Képzés/szak:Pénzügy
Elhelyezés dátuma:17 Máj 2023 10:44
Utolsó változtatás:17 Máj 2023 10:44

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap