Fenntarthatóbban. Sikeresebben? - A légitársaságok pénzügyi teljesítményének elemzése, fenntartható működésük tükrében = Successful sustainability? – Financial performance analysis of airlines with sustainable operation models

Bánóczi, Anna and Tankó, Réka and Vaskó, Balázs (2021) Fenntarthatóbban. Sikeresebben? - A légitársaságok pénzügyi teljesítményének elemzése, fenntartható működésük tükrében = Successful sustainability? – Financial performance analysis of airlines with sustainable operation models. TDK dolgozat, BCE, Fenntartható vállalatirányítás.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
523kB

Absztrakt (kivonat)

A 21. században a környezeti problémák előtérbe kerülésével nőtt a nyomás a nagyvállalatokon a hatékony és fenntartható működés kialakítására, társadalmi és szabályozói oldalról egyaránt. Az elmúlt időszakban egyre fontosabbá vált a széleskörű fenntarthatósági stratégiák szerepe, a légitársaságok körében ez kiemelten igaz. Kutatásunkban ezeknek, a gyakran költséges fenntarthatósági intézkedéseknek a kapcsolatát vizsgáltuk a légitársaságok pénzügyi teljesítményével, földrajzi elhelyezkedés és üzleti modellek dimenziói szerint. A fenntarthatóságot háromféle megközelítésben, fenntarthatósági beszámolók és indexek, valamint azok kombinációjaként modelleztük. Elemzésünket 43 nyilvános pénzügyi adatokkal rendelkező észak-amerikai és európai légiközlekedési vállalat mutatóin, kétmintás Wilcoxon-próbával végeztük. Empirikus modellezésünk alapján a fenntarthatósági tevékenységeket végző légitársaságok megtérülési rátái szignifikánsan magasabbak, viszont a fenntarthatósági beszámolók publikálása érdemben nem hat a jövedelemezőségükre. Emellett a kapcsolatok minőségében különbségeket figyeltünk meg mind az észak-amerikai és európai, mind a diszkont és hagyományos légitársaságok összehasonlításában. Következtetéseink alapján a földrajzi elhelyezkedés, a kultúra és az üzleti modellek egyaránt befolyásolhatják a fenntarthatósági intézkedések és a pénzügyi teljesítmény kapcsolatát.

Tétel típus:TDK dolgozat
További információ:3. díj
Témakör:Pénzügy
Környezet-gazdaságtan, környezetvédelem
Vállalati vezetés és politika
Azonosító kód:15518
Képzés/szak:Pénzügy
Elhelyezés dátuma:03 Máj 2023 14:05
Utolsó változtatás:03 Máj 2023 14:05

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap