Fenntarthatóbban. Sikeresebben? - A légitársaságok pénzügyi teljesítményének elemzése, fenntartható működésük tükrében = Successful sustainability? – Financial performance analysis of airlines with sustainable operation models

Bánóczi, Anna and Tankó, Réka and Vaskó, Balázs (2021) Fenntarthatóbban. Sikeresebben? - A légitársaságok pénzügyi teljesítményének elemzése, fenntartható működésük tükrében = Successful sustainability? – Financial performance analysis of airlines with sustainable operation models. Outstanding Student Paper, BCE, Fenntartható vállalatirányítás.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
523kB

Abstract

A 21. században a környezeti problémák előtérbe kerülésével nőtt a nyomás a nagyvállalatokon a hatékony és fenntartható működés kialakítására, társadalmi és szabályozói oldalról egyaránt. Az elmúlt időszakban egyre fontosabbá vált a széleskörű fenntarthatósági stratégiák szerepe, a légitársaságok körében ez kiemelten igaz. Kutatásunkban ezeknek, a gyakran költséges fenntarthatósági intézkedéseknek a kapcsolatát vizsgáltuk a légitársaságok pénzügyi teljesítményével, földrajzi elhelyezkedés és üzleti modellek dimenziói szerint. A fenntarthatóságot háromféle megközelítésben, fenntarthatósági beszámolók és indexek, valamint azok kombinációjaként modelleztük. Elemzésünket 43 nyilvános pénzügyi adatokkal rendelkező észak-amerikai és európai légiközlekedési vállalat mutatóin, kétmintás Wilcoxon-próbával végeztük. Empirikus modellezésünk alapján a fenntarthatósági tevékenységeket végző légitársaságok megtérülési rátái szignifikánsan magasabbak, viszont a fenntarthatósági beszámolók publikálása érdemben nem hat a jövedelemezőségükre. Emellett a kapcsolatok minőségében különbségeket figyeltünk meg mind az észak-amerikai és európai, mind a diszkont és hagyományos légitársaságok összehasonlításában. Következtetéseink alapján a földrajzi elhelyezkedés, a kultúra és az üzleti modellek egyaránt befolyásolhatják a fenntarthatósági intézkedések és a pénzügyi teljesítmény kapcsolatát.

Item Type:Outstanding Student Paper
Notes:3. díj
Subjects:Finance
Environmental economics, environment protection
Management, business policy
ID Code:15518
Specialisation:Pénzügy
Deposited On:03 May 2023 14:05
Last Modified:03 May 2023 14:05

Repository Staff Only: item control page