„Másképp étkezni” Bécsben: Speciális étrend az osztrák főváros luxuséttermeinek kínálatában = Alternative eating in Vienna: Special diets in offer of luxury restaurants in the Austrian capital

Fischer, Fanni (2022) „Másképp étkezni” Bécsben: Speciális étrend az osztrák főváros luxuséttermeinek kínálatában = Alternative eating in Vienna: Special diets in offer of luxury restaurants in the Austrian capital. TDK dolgozat, BCE, Turizmus. Szabadon elérhető változat / Unrestricted version: http://publikaciok.lib.uni-corvinus.hu/publikus/tdk/fischer_f_2022.pdf

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
901kB

Szabadon elérhető változat: http://publikaciok.lib.uni-corvinus.hu/publikus/tdk/fischer_f_2022.pdf

Absztrakt (kivonat)

Egy-egy utazás alkalmával az adott desztináció jó helyeinek felfedezése magába foglalja a gasztroturisztikai kínálat fogyasztását is, amelynek során egyre inkább előtérbe kerül a speciális étrendi igények kielégítése is. Az érintett utazók egyik csoportja alapvetően egészségügyi, a másik etikai okokból dönt úgy, hogy bizonyos élelmiszereket, mint például a húst, a tejtermékeket, a glutént vagy a tojást megpróbálja kizárni a táplálkozásából. Az utazás hatványozottan megnehezíti az ételérzékenyek, ételallergiások, vegetáriánusok és vegánok étkezését, mivel rendkívül nehéz a megváltozott környezet vendéglátóipari kínálathoz alkalmazkodni. Egyes turisztikai desztinációk előrébb járnak, mások komoly lemaradásban vannak a speciális étrendre szorulók igényeinek kielégítésében. Magyarország jó úton halad a „másképp étkezők” számára nyújtott gasztronómiai kínálat kialakításában, amely folyamatban a számos területen mintául szolgáló Ausztria az európai élmezőnyhöz tartozik. Bécs számos felmérésben igazolta, hogy a világ egyik legélhetőbb városa, ahol az akadálymentesítés a mindennapok természetes velejárója. Az osztrák főváros Michelin-csillagos éttermei kiváló lehetőséget kínálnak a speciális étrendű vendégek számára nyújtott szolgáltatások értékelésére. A TDK-dolgozatom témája a turizmusbiztonság, azon belül az egészségbiztonság. A bécsi Michelin Guide honlapján szereplő éttermek kínálatát vizsgálom a speciális étrendet követők szemszögéből. Elsősorban arra a kérdésre keresem a választ, hogy mit tanulhatnak a felzárkózók a csúcsgasztronómiai élményt nyújtó bécsi éttermektől. Kvalitatív kutatásom tartalomelemzéssel készül, a vizsgálatba vont éttermek Tripadvisor oldalára felkerült értékeléseit elemzem, a speciális étrendet követők véleményét, annak sajátosságait alapul véve. Az eredményeimet strukturált mélyinterjú készítésével és a budapesti helyzetkép áttekintésével árnyalom.

Tétel típus:TDK dolgozat
További információ:3. díj
Témakör:Kereskedelem, Turizmus, Vendéglátás
Marketing
Azonosító kód:15395
Képzés/szak:Turizmus-vendéglátás
Elhelyezés dátuma:19 Ápr 2023 08:52
Utolsó változtatás:19 Ápr 2023 08:52

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap