A szocializmus csapdája egy egykor virágzó város példáján : Komló helyzete a munkaerőpiacon, elvándorlási motivációk a rendszerváltástól napjainkig

Tóth, Petra (2022) A szocializmus csapdája egy egykor virágzó város példáján : Komló helyzete a munkaerőpiacon, elvándorlási motivációk a rendszerváltástól napjainkig. BA/BSc thesis, BCE Kommunikáció és Szociológia Intézet, Szociológia és Társadalompolitika Tanszék.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
886kB

Abstract

Komló város gazdasági és társadalmi pozíciója sokat csökkent a rendszerváltást követően. Válság válságot követve zártak be sorjában a munkahelyek, és a bányák, melyek rengeteg embernek biztosítottak megélhetést, és amely bezárások következtében a város elvesztette vonzerejét. Kutatásomban szeretném szemléltetni egyrészt a munkanélküliség alakulását a rendszerváltást követő évektől egészen napjainkig, másrészt az ehhez kapcsolódó, munkahelyek hiányából adódó elvándorlásokra ható tényezőket, főbb motivációkat. A munkanélküliség szemléltetését Excelben készített diagramokon keresztül mutatom be, az elvándorlásra ható tényezőket, motivációkat pedig az IBM SPSS Statistics programmal elemeztem ki az általam készített kérdőív alapján. A munkanélküliség többnyire stagnáló aránya a 2021-es évvel megtörni látszik, de ebből még nem vonhatunk le teljeskörű következtetést, de az jól látható, hogy a különféle dimenziókat tekintve nem tapasztalunk közöttük túlságosan eltérő eredményeket a vizsgált évek között. A kérdőív kérdésekből szűrt változók alapján megtudjuk, hogy a végzettség, és a bányában ledolgozott évek száma van főként kapcsolatban az elvándorlással, legfőbb motivációk pedig a család és barátok helybélisége, vagy éppen távolsága attól függően, hogy Komlón maradt, vagy elköltözött. Továbbá fontos befolyásoló tényező még a pénzügyi helyzet, illetve a más városok kínálta kedvezőbb munkalehetőség.

Item Type:BA/BSc thesis
Subjects:Sociology
Labour economics
ID Code:15150
Specialisation:Szociológia
Deposited On:10 Jan 2023 11:33
Last Modified:10 Jan 2023 11:33

Repository Staff Only: item control page