Városrehabilitáció, dzsentrifikáció és szegregáció Józsefvárosban : Szakértői és közéleti narratívák az ezredforduló utáni józsefvárosi városrehabilitációs, dzsentrifikációs és szegregációs folyamatok kapcsán

Bereczki, Áron (2022) Városrehabilitáció, dzsentrifikáció és szegregáció Józsefvárosban : Szakértői és közéleti narratívák az ezredforduló utáni józsefvárosi városrehabilitációs, dzsentrifikációs és szegregációs folyamatok kapcsán. BA/BSc thesis, BCE Kommunikáció és Szociológia Intézet, Szociológia és Társadalompolitika Tanszék.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
918kB

Abstract

Szakdolgozatomban a józsefvárosi városrehabilitációról a rehabilitációval foglalkozó szakértői mezőben képződő narratívákat és interpretációkat vizsgálom, illetve, hogy ezek mennyiben jelennek meg a helyi közéleti diskurzusban. A szakértői narratívákat szakértői interjúk keretében vizsgálom, míg a közéleti diskurzust a helyi önkormányzati lap tartalomelemzésével. Az interjúk eredményeképp nagyobb témaköröket és ezek szakértői olvasatait azonosítom, melyek mentén a kérdezett szakértők interpretálják a kerületi városrehabilitációs folyamatokat: a dzsentrifikációs folyamatok komplex megközelítését, az oktatási szegregációt, mint a szegregációs folyamatok központi elemét, a szociális városrehabilitációs paradigma aktív és tudatos alkalmazását, a civil szervezetek bevonásának ellentmondásos megítélését, az általános „lefelé tartó trend” jelenségét a kerületi városrehabilitációban, illetve a rehabilitációs projektszakaszok közti töréspontszerű átmeneteket. A városrehabilitációs paradigmák közti fluid átmenet bizonyos megkötésekkel ugyan, de visszaigazolást nyer az interjúk tanulságai alapján. A tartalomelemzés során arra a következtetésre jutok, hogy a szociális rehabilitációs megközelítés mély beágyazódása a szakértői mezővel ellentétben a közéleti diskurzusban nem figyelhető meg.

Item Type:BA/BSc thesis
Subjects:Regional economy
Sociology
ID Code:15115
Specialisation:Szociológia
Deposited On:06 Jan 2023 09:22
Last Modified:06 Jan 2023 09:22

Repository Staff Only: item control page