A szervezeti klímát befolyásoló tényezők vizsgálata: A munkahelyi légkör kialakításának folyamata egy újonnan létrejött vállalat példája mentén

Simonyi, Eszter Ildikó (2020) A szervezeti klímát befolyásoló tényezők vizsgálata: A munkahelyi légkör kialakításának folyamata egy újonnan létrejött vállalat példája mentén. BA/BSc szakdolgozat, BCE Gazdálkodástudományi Kar, Vezetéstudományi Intézet.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Absztrakt (kivonat)

A munkahely nagyon fontos szerepet játszik az emberek mindennapi életében, mivel napjaik jelentős részét itt töltik el, éppen ezért kritikus fontosságú egy megfelelő szervezeti klíma kialakítása a vállalat részéről. A munkahelyi légkört több tényező is befolyásolja, szakdolgozatomban többek között ezeket a befolyásoló tényezőket is vizsgáltam. Szakdolgozatom négy fő részre tagolódik. Az első rész egy elméleti bevezető, melyben először a szervezeti klíma fogalmát határoztam meg, majd a kutatásom szempontjából releváns szervezeti klímáról szóló modelleket, valamint forrásokat elemeztem. Az elméleti felvezető után a kutatási módszereimet szemléltettem. Primer kutatási módszereim közé többek között egy mélyinterjú tartozott, mely egy nagyon új, másfél éve létrejött állami vállalat HR vezetőjével zajlott le. Továbbá egy kvantitatív kutatást is végeztem, ennek formája egy online kérdőív volt. A dolgozat harmadik fő része az interjúra koncentrálódik, melyben egészen a kezdetektől meséli el a HR vezető, hogy milyen lépéseket tett a munkahelyi légkör kialakítása kapcsán, milyen tényezők játszottak kritikus szerepet, valamint a jövőbeni tervebe is betekintést nyerhetünk röviden. Annak érdekében, hogy az interjúban elhangzottak mérhetőek legyenek, a vállalat dolgozói számára egy munkahelyi elégedettségi kérdőív lett kiküldve, melyet anonim módon lehetett kitölteni. Ezt összesen hatvankettő a vállalatnál dolgozó munkavállaló töltötte ki. A mélyinterjú után ez a kérdőív került rövid elemzésre, mely során választ kaptunk arra, hogy a munkavállalók valójában hogyan ítélik meg ezt a munkahelyi légkört, mely tényezőkkel vannak a legjobban megelégedve, valamint melyek azok a területek, ahol fejlesztésre lenne szükség. Végül a hipotéziseimet vizsgáltam meg, melyek az alábbiak voltak: A munkatársi kapcsolatok minősége nagyban befolyásolja a munkahelyi légkört. Életkortól függetlenül minden munkavállaló ugyanannyira meg van elégedve az élményalapú foglalkoztatással a vállalatnál.

Tétel típus:BA/BSc szakdolgozat
Témakör:Vállalati szervezet
Emberi erőforrás menedzsment
Azonosító kód:13659
Képzés/szak:Emberi erőforrások
Elhelyezés dátuma:11 Márc 2021 07:22
Utolsó változtatás:11 Márc 2021 07:22

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap