Hogyan juss tovább a Bajnokok Ligájában?: avagy a Bajnokok Ligája kieséses szakasz mérkőzéseinek elemzése játékelméleti módszerrel

Claro, Dániel and Hegedüs, Zsombor (2017) Hogyan juss tovább a Bajnokok Ligájában?: avagy a Bajnokok Ligája kieséses szakasz mérkőzéseinek elemzése játékelméleti módszerrel. Outstanding Student Paper, BCE, Versenypolitika, mikroökonómia szekció.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Abstract

A beszámoló dolgozat a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában lévő labdarúgó klubok stratégiáival, viselkedésével foglalkozik. A dolgozat első hipotézise, hogy az adott sorozat kiírásának döntőbe jutott csapatainak stratégiája a játékelméleti módszerrel leírható, sőt, ezt a stratégiát érdemes választaniuk, ha meg szeretnék nyerni a Bajnokok Ligáját. A dolgozat második hipotézise pedig, hogy a játékelméleti módszertan segítségével meg lehet érteni a labdarúgó csapatok stratégiáit egy adott kieséses szakasz mindkét (oda- és visszavágó) mérkőzésén. A dolgozat szimultán játékként értelmezi a labdarúgó mérkőzéseket, amit döntési fával ábrázol. A kifizetések alapján meghatározott stratégiák után az esszé a Bajnokok Ligája három utolsó idényének mérkőzésein keresztül vizsgálja, hogy a gyakorlatban tapasztalt stratégiák mennyiben egyeznek meg az elméleti stratégiákkal. A dolgozat fontos következtetése, hogy az idény bajnokai átlagosan többször játszanak egyensúlyban lévő mérkőzéseket. Emellett a dolgozat arra az eredményre jut, hogy az odavágó mérkőzések 45,24 %-ában, a visszavágók 35,71%-ában van Nash-egyensúly, illetve a teljes játék 19,05%-ban követi a részjáték tökéletes egyensúlyt.

Item Type:Outstanding Student Paper
Notes:2. díj
Subjects:Culture, sport
Economics
ID Code:10430
Deposited On:24 Jan 2018 09:54
Last Modified:24 Jan 2018 09:54

Repository Staff Only: item control page