Jó teljesítmény = népszerűség?: az iskolai teljesítmény és a népszerűség kapcsolatának longitudinális vizsgálata a roma és a nem roma tanulók körében

Habsz, Lilla Dorina (2016) Jó teljesítmény = népszerűség?: az iskolai teljesítmény és a népszerűség kapcsolatának longitudinális vizsgálata a roma és a nem roma tanulók körében. Outstanding Student Paper, BCE, Szociológia II. szekció.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Abstract

Az általános iskolai osztályokon belül alakuló népszerűséget több tényező is befolyásolhatja, köztük az iskolai teljesítmény és az etnikum is fontos szerepet tölt be. A kutatók az Amerikai Egyesült Államokban újabban az "acting white" elmélettel magyarázzák a fekete és a fehér diákok eredményessége közötti egyenlőtlenségek kialakulását, azonban az eddigi elemzések kimenetelei igen ellentmondásosnak mondhatóak. Vizsgálatom fő célja feltárni, hogy létezik-e Magyarországon ez a jelenség. Továbbá, hogy az interetnikus kapcsolatokban kialakuló népszerűséget, miképpen befolyásolja az iskolai teljesítmény változása. Kutatásomhoz az MTA TK „Lendület” RECENS Kutatócsoport által 2013 és 2015 között az 5., majd 6. évfolyamosok körében félévente elvégzett vizsgálat eredményeit használtam fel. A "Versengés és negatív hálózatok" címen futó, négy adatfelvételi hullám eredményei lehetővé teszik az adatok longitudinális elemzését és a változások dinamikájának vizsgálatát. Korábban ebben a témakörben, hazánkban inkább csak keresztmetszeti eredmények születtek, így az eddigi tanulmányokat kiegészítve, lehetőség nyílik a serdülőkori társas kapcsolatok alakulásának feltérképezésére, valamint a problémakör teljesebb körű megismerésére. A diákok népszerűségét a szociometriai népszerűség típus vizsgálati módszerének segítségével végeztem el. A tanulók barátság, illetve ellenszenv jelöléseinek különbségével kapott értéket hasonlítottam össze a diákok teljesítményét mérő, év végi és félévi jegyeinek átlagával. A paneladatokat fix- és randomhatás modellel elemeztem. Elemzésem eredménye bizonyítja, hogy a jegyek változása pozitívan korrelál a népszerűséggel. Az "acting white" jelenség hazai létezését pedig nem támasztják alá vizsgálataim.

Item Type:Outstanding Student Paper
Notes:3. díj
Subjects:Education
Sociology
ID Code:10300
Specialisation:Szociológia
Deposited On:07 Dec 2017 13:17
Last Modified:07 Dec 2017 13:17

Repository Staff Only: item control page