Nesze neked szegregáció!: oktatáspolitikai ajánlás a roma és nem roma tanulók eredményességi különbségeinek a csökkentésére: fókuszban a deszegregáció és az integrált oktatás megvalósítása

Nagy, Péter Csaba and Szőnyi, Eszter (2016) Nesze neked szegregáció!: oktatáspolitikai ajánlás a roma és nem roma tanulók eredményességi különbségeinek a csökkentésére: fókuszban a deszegregáció és az integrált oktatás megvalósítása. Outstanding Student Paper, BCE, Politikatudományi szekció.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
320kB

Abstract

A dolgozat egy konkrét oktatáspolitikai problémával foglalkozik, amelynek alapos vizsgálata után, közpolitikai ajánlásokat tesz annak megoldására. Policy ajánlásunkban ez a megfogalmazott probléma a roma tanulók alacsonyabb tanulási eredményei a nem romákéhoz képest. A probléma többszintű – osztálytermi, intézményi, rendszerkörnyezeti – megvizsgálása és az ott felállított ok-okozati rendszer alapján, megfogalmazásra kerül a közpolitika célja, amely a további lépéseket vezérelvként határozza meg. A probléma és a cél alapján a dolgozat 4+1 tematikus csomagot vázol fel, a hagyományos közpolitikai ajánlások szerkezetétől némileg eltérően. A policy ajánlási csomagjai a következőek: 1) deszegregációs csomag, amely a szegregáció drasztikus felszámolását tűzi ki célul; 2) módszertani csomag, amely a deszegregációs intézkedések megvalósításához szükséges oktatásmódszertani alapot szolgáltatják; 3) tantervi reformcsomag, amely a helyi szintű kompetencia alapú tanterveket és kimeneti standardokat állít a középpontba; 4) intézményfejlesztési csomag, amely az önértékelésen alapuló intézményfejlesztésre és az alulteljesítő intézmények célzott fejlesztésére tesz javaslatot; és +1) decentralizációs csomag, mely az előbbi négy csomag alapját képzi.

Item Type:Outstanding Student Paper
Notes:3. díj
Subjects:Education
Sociology
ID Code:10289
Specialisation:Szociológia, Kisebbségpolitika
Deposited On:07 Dec 2017 10:04
Last Modified:07 Dec 2017 10:04

Repository Staff Only: item control page