Az innováció lehetőségeinek és korlátainak vizsgálata egy sütőipari vállalkozás tevékenységében

Juhász, Ádám (2013) Az innováció lehetőségeinek és korlátainak vizsgálata egy sütőipari vállalkozás tevékenységében. BA/BSc thesis, BCE Gazdálkodástudományi Kar, Vállalatgazdaságtan Intézet.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
739kB

Abstract

Cél Szakdolgozatom fókuszában a hazai sütőipar áll. Esettanulmányomban arra keresem a választ, hogy vajon megváltoztatható, megszerezhető-e egy olyan innovatív magatartás, a szervezeti működés minden színterét érintő innovációs gyakorlat, amely korábban nem volt jellemző a vizsgálatom fókuszában álló vállalatra, és megvizsgálom, hogy az innovációs törekvéseket, tevékenységeket milyen kontextusba kell helyezni ahhoz, hogy képes legyen növekedési pályára állni a vállalkozás, illetve kibontakoztathassa a szervezetben és az iparágban rejlő kiaknázatlan lehetőségeket. Módszertan Kvalitatív kutatást végeztem a sütőipar piacán: egy hazai kisvállalkozás innovációs gyakorlatának vizsgálatára fókuszáltam. Félig strukturált interjút készítettem a vállalkozás tulajdonos-vezetőjével, mely során a szakirodalomból származtatott fogalmi keretet használtam az interjú vázaként. A kutatási módszer jellege lehetőséget teremtett arra, hogy a vállalkozás esetében adott innovációs lehetőségeket és korlátokat feltárjam, de általa megismerhettem a vállalkozó innovációhoz kapcsolódó attitűdjét is. Felépítés A dolgozatom három fő egységre tagolható. A szakirodalmi áttekintés feltárja azokat a fő fogalmakat és elméleteket, amelyek a témával kapcsolatban fellelhetőek, kiemelten a kisvállalkozások vonatkozásában. A második egység a választott módszertan indoklásának, a kvalitatív kutatás részletezésének ad teret. Az utolsó részben a primer kutatásom eredményeit közlöm: az iparág jellemzőit figyelembe véve mutatom be a vállalkozást, valamint megvizsgálom az innováció legfontosabb előfeltételeinek és kritikus tényezőinek meglétét. Értékelem a korábban a vállalatnál alkalmazott innovációs gyakorlatot, és a vizsgálat alapján bemutatom azokat a lehetséges innovációs irányvonalakat, amelyek a sütőipart jellemzik. A kutatási eredményeim bemutatását az innovációt gátló tényezők számbavételével zárom. Eredmény Egy kisvállalati vezető szemüvegén keresztül ismerhettem meg behatóan a sütőipar jelenlegi helyzetét, valamint a vállalat által megvalósított innováció fokát az agresszív versenykörnyezetben. A kvalitatív mélyinterjún keresztül szembesülhettem azokkal a dilemmákkal, valamint azokkal a belső és külső környezeti feltételekkel, amelyekkel a vállalkozás vezetőjének meg kell birkóznia, és megismerhettem azokat a kedvező és kedvezőtlen szervezeti körülményeket, amelyek napjaink kis- és középvállalkozásait jellemzik. Azonosítottam és összegyűjtöttem az iparág várható innovációs tendenciáit, miközben megvizsgáltam egy, az iparágban nehezen boldoguló vállalkozást.

Item Type:BA/BSc thesis
Subjects:Management, business policy
Knowledge economy, innovation
ID Code:6563
Specialisation:Gazdálkodási és menedzsment szak
Deposited By: Beáta Vasvár
Deposited On:12 Feb 2014 10:31
Last Modified:02 Jul 2016 21:05

Repository Staff Only: item control page