A Bitcoin rendszer és annak környezetre gyakorolt hatása, avagy milyen tulajdonságokkal rendelkezik a jelenlegi bitcoin rendszer, a rendszer ismerete alapján megkülönböztetett csoportok szemében? = The bitcoin ecosystem and its impact on the environment - the effects of the current bitcoin system - the opinion of the user groups distinguished based upon their knowledge of the system

Ékes, Ágota (2021) A Bitcoin rendszer és annak környezetre gyakorolt hatása, avagy milyen tulajdonságokkal rendelkezik a jelenlegi bitcoin rendszer, a rendszer ismerete alapján megkülönböztetett csoportok szemében? = The bitcoin ecosystem and its impact on the environment - the effects of the current bitcoin system - the opinion of the user groups distinguished based upon their knowledge of the system. Outstanding Student Paper, BCE, Információmenedzsment.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Abstract

A kutatásom során a Bitcoin rendszert és annak környezetre gyakorolt hatásait vizsgálom. A kriptovaluták köré épülő rendszerek egyre népszerűbbé válása miatt fontos a rendszer és annak távolról sem triviális környezeti hatásainak ismerete, ami eddig kevésbé kutatott terület maradt. Kutatásomban megvizsgálom, hogy a rendszer környezetre gyakorolt hatásairól milyen ismeretekkel rendelkezik a közvélemény, illetve a rendszer ismeretének szintje szerint elkülöníthetőek-e tipikus csoportok. Munkámban a szakirodalom, egy kérdőív és kutatási interjúk segítségével vizsgálom a csoportok jellemzőit, illetve elemzem a jelenlegi Bitcoin rendszer tulajdonságait, összevetve azokat az eredeti elképzelésekkel. Bár a Bitcoin rendszer működésének és környezeti hatásainak ismerete alapján megkülönböztethető a kezdők, a haladók és a tapasztaltak csoportja, ezeknek tagjai egyetértenek abban, hogy az eredeti elképzelésekhez képest, a kialakult gyakorlatot lényegesen negatívabb tulajdonságok jellemzik. A közvélekedés is megerősíti a rendszerre jellemző folyamatok elemzésének eredményét: a Bitcoin a kooptáció tipikus példájának tekinthető.

Item Type:Outstanding Student Paper
Notes:2. díj
Subjects:Finance
Information economy
ID Code:15541
Specialisation:Gazdaságinformatikus
Deposited On:10 May 2023 11:44
Last Modified:10 May 2023 11:44

Repository Staff Only: item control page