„Sosem lehetünk elég felkészültek” A koronavírus járvány hatásai a hazai bankszektor digitalizációjára = „We can never be fully prepared” The effect of the coronavirus pandemic on the digitization of the Hungarian banking sector

Dékány, József Péter and Németh, Áron László and Papik, Réka (2021) „Sosem lehetünk elég felkészültek” A koronavírus járvány hatásai a hazai bankszektor digitalizációjára = „We can never be fully prepared” The effect of the coronavirus pandemic on the digitization of the Hungarian banking sector. TDK dolgozat, BCE, FinTech.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
883kB

Absztrakt (kivonat)

A koronavírus járvány berobbanása pillanatok alatt változtatta meg a mindennapokat. A járványhelyzet és az annak megfékezése céljából bevezetett korlátozások a bankoktól is gyors reakciót igényeltek, mely próbára tette digitális képességeiket. A dolgozat kutatási kérdése, hogy hogyan hatott a járványhelyzet a magyarországi bankszektor digitalizációjára. A kérdés megválaszolásához először a szerzők áttekintik a releváns nemzetközi szakirodalmat, ami alapján négy fő irányt különítenek el; 1) termékek és szolgáltatások digitalizációjára gyakorolt hatások; 2) bank alkalmazkodóképességére és reakció idejére vonatkozó hatások; 3) digitalizációval kapcsolatos fogyasztói szokásokban és elvárásokban bekövetkező változások; 4) banki munkavégzésre és munkavállalókra gyakorolt hatások. Ez alapján a szerzők a grounded theory módszertanával elemzik a magyarországi helyzetet, amihez 8 félig strukturált interjút készítenek. A mintában lévő intézmények a hazai hitelintézeti csoportok túlnyomó többségét, mintegy 69 százalékát fedik le mérlegfőösszeg alapján, a hazai összes, részvénytársasági formában működő hitelintézethez viszonyítva pedig mintegy 54 százalékos a lefedettség. Az elemzés során a mintán belül három szegmenst különítenek el digitalizációs érettség szerint; 1) lemaradó inkumbens bankok, 2) haladó inkumbens nagybankok, 3) új generációs bankok. Az eredmények alapján a hazai bankszektorban hasonló változások figyelhetőek meg a digitalizáció kapcsán, mint a nemzetközi szakirodalom alapján leírtak, azonban a szerzők által kialakított három szegmensben egészen más történetek és tanulságok rajzolódnak ki. A kutatás relevanciáját és egyediségét adja, hogy korábban még nem készült átfogó tanulmány a koronavírus hatásairól a hazai bankszektor tekintetében.

Tétel típus:TDK dolgozat
További információ:3. díj
Témakör:Pénzügy
Információgazdaság
Azonosító kód:15538
Képzés/szak:Számvitel, Alkalmazott közgazdaságtan, Vezetés és szervezés
Elhelyezés dátuma:10 Máj 2023 09:56
Utolsó változtatás:10 Máj 2023 09:56

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap