„Sosem lehetünk elég felkészültek” A koronavírus járvány hatásai a hazai bankszektor digitalizációjára = „We can never be fully prepared” The effect of the coronavirus pandemic on the digitization of the Hungarian banking sector

Dékány, József Péter and Németh, Áron László and Papik, Réka (2021) „Sosem lehetünk elég felkészültek” A koronavírus járvány hatásai a hazai bankszektor digitalizációjára = „We can never be fully prepared” The effect of the coronavirus pandemic on the digitization of the Hungarian banking sector. Outstanding Student Paper, BCE, FinTech.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
883kB

Abstract

A koronavírus járvány berobbanása pillanatok alatt változtatta meg a mindennapokat. A járványhelyzet és az annak megfékezése céljából bevezetett korlátozások a bankoktól is gyors reakciót igényeltek, mely próbára tette digitális képességeiket. A dolgozat kutatási kérdése, hogy hogyan hatott a járványhelyzet a magyarországi bankszektor digitalizációjára. A kérdés megválaszolásához először a szerzők áttekintik a releváns nemzetközi szakirodalmat, ami alapján négy fő irányt különítenek el; 1) termékek és szolgáltatások digitalizációjára gyakorolt hatások; 2) bank alkalmazkodóképességére és reakció idejére vonatkozó hatások; 3) digitalizációval kapcsolatos fogyasztói szokásokban és elvárásokban bekövetkező változások; 4) banki munkavégzésre és munkavállalókra gyakorolt hatások. Ez alapján a szerzők a grounded theory módszertanával elemzik a magyarországi helyzetet, amihez 8 félig strukturált interjút készítenek. A mintában lévő intézmények a hazai hitelintézeti csoportok túlnyomó többségét, mintegy 69 százalékát fedik le mérlegfőösszeg alapján, a hazai összes, részvénytársasági formában működő hitelintézethez viszonyítva pedig mintegy 54 százalékos a lefedettség. Az elemzés során a mintán belül három szegmenst különítenek el digitalizációs érettség szerint; 1) lemaradó inkumbens bankok, 2) haladó inkumbens nagybankok, 3) új generációs bankok. Az eredmények alapján a hazai bankszektorban hasonló változások figyelhetőek meg a digitalizáció kapcsán, mint a nemzetközi szakirodalom alapján leírtak, azonban a szerzők által kialakított három szegmensben egészen más történetek és tanulságok rajzolódnak ki. A kutatás relevanciáját és egyediségét adja, hogy korábban még nem készült átfogó tanulmány a koronavírus hatásairól a hazai bankszektor tekintetében.

Item Type:Outstanding Student Paper
Notes:3. díj
Subjects:Finance
Information economy
ID Code:15538
Specialisation:Számvitel, Alkalmazott közgazdaságtan, Vezetés és szervezés
Deposited On:10 May 2023 09:56
Last Modified:10 May 2023 09:56

Repository Staff Only: item control page