Jogomban áll meghalni? A digitális hagyaték felhasználásának keretei = Do I have the right to die? The frameworks of digital legacy usage

Sárdinecz, Flóra (2022) Jogomban áll meghalni? A digitális hagyaték felhasználásának keretei = Do I have the right to die? The frameworks of digital legacy usage. MA/MSc szakdolgozat, BCE Kommunikáció és Szociológia Intézet, Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban az elhunyt felhasználók adatainak felhasználására vonatkozó attitűdöket és szabályozásokat vizsgáltam. Áttekintettem - többek között - Elaine Kasket, illetve Maggi Savin-Bade és Victoria Mason-Robbie munkásságát, amely elméleti háttér alapján ismertettem a digitális hagyaték témakörét, a hozzá kapcsolódó fogalmakat, valamint a felhasználására vonatkozó lehetőségeket. Továbbá interjút készítettem dr. Schubauer Petra jogi szakértővel, hogy pontos képet tudjak adni a digitális hagyatékot érintő európai, elsősorban magyarországi joggyakorlatról. Dolgozatom kutatási részében korábbi tapasztalataimra, valamint az elméleti áttekintésre alapozva a következő hipotéziseket vizsgáltam: • H1: A magyarországi internetfelhasználók nagyobb részben nem találkoztak még a digitális hagyaték fogalmával. • H2: A magyarországi internetfelhasználók kis hányada rendelkezik a digitális hagyatékuk felhasználására vonatkozó valamilyen rendelkezéssel (végrendelettel, vagy hagyatéki kapcsolattartó személlyel). • H3: A kommunikáció- és médiaszakos hallgatók tájékozottabbak és tudatosabbak a digitális hagyaték témakörében. A kutatási kérdéseim megválaszolásához elsősorban kérdőíves módszertant alkalmaztam. A kérdőívben szereplő kérdéseket úgy állítottam össze, hogy többségében eldöntendő, illetve Likert - skálás kérdések legyenek, ezzel mérsékelve az önbevallásos válaszok által eredményezett esetleges torzítást. Kutatási mintámat a magyar felhasználókra szűkítettem. A vizsgálat eredményeképpen megállapítható, hogy a válaszadók több mint fele korábban még nem halott a digitális hagyaték fogalmáról, valamint, hogy a kitöltők mindössze 10%-a gondolkozott már azon, hogyan gondozná azt. Témám relevanciáját abban látom, hogy az előzetes kutatásom alatt nem találtam konszenzusos szabályozást, sem pedig átfogó (magyar nyelvű) elméleti összefoglalást, milyen keretek között lehet kezelni az elhunyt felhasználók adatait. Fontosnak tartom továbbá, hogy az internetezők tudatos online jelenlétébe beletartozzon a későbbi digitális hagyatékukról való gondolkodás is. Utóbbit figyelembe véve dolgozatomban javaslatot tettem arra, hogyan lehetne a társadalmi tudatosságot növelni, hogy kutatásom edukációs célokra is felhasználható legyen.

Tétel típus:MA/MSc szakdolgozat
Témakör:Információgazdaság
Szociológia
Azonosító kód:15278
Képzés/szak:Kommunikáció- és médiatudomány
Elhelyezés dátuma:23 Jan 2023 14:28
Utolsó változtatás:23 Jan 2023 14:28

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap