Az Y generáció munkavállalóinak viselkedésmintái : Avagy a job hopping jelenség és konfliktus szituációk vizsgálata fiatal munkavállalók körében

Philippovich, Máté Tamás (2022) Az Y generáció munkavállalóinak viselkedésmintái : Avagy a job hopping jelenség és konfliktus szituációk vizsgálata fiatal munkavállalók körében. BA/BSc thesis, BCE Kommunikáció és Szociológia Intézet, Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
336kB

Abstract

Kik is azok az Y generációs munkavállalók, és milyen új nézőpontból tekintenek a munkára? Szakdolgozatom témája a millenniumi generáció attitűdjének a vizsgálata munkakörnyezetben, hiszen annyi mindent lehet hallani róluk, sokan állítják, hogy egy lusta nemzedék, mások csodálják az adaptációs képességeiket technológiai eszközök terén. Dolgozatomat a saját munkahelyemen tapasztalt konfliktusos helyzetek és az érzékelt magas fluktuáció ihlette, mivel egy hónapon belül ketten is felmondtak a munkatársaim közül, amely egy 12 fős ügynökségnél jelzésértékű. Emiatt megpróbáltam ezt a két fogalmat összekapcsolva vizsgálni a fiatal munkavállalókat. Célom, hogy feltárjam azokat a jelenségeket, melyek arra késztetik az Y-osokat, hogy “job hoppoljanak”. Kutatásom további vizsgálati témáját képezi a munkahely váltási hajlandóság és a konfliktus helyzetek, illetve azoknak a kezelése közötti összefüggéseket. A továbbiakban összefoglalok olyan fontos és releváns modelleket, mint Rusbult befektetés modellje, vagy Thomas és Kilmann által leírt konfliktusmegoldási módokat tipologizáló modellje, melyek segítenek megérteni a vizsgálandó jelenségeket és hozzájárulnak az Y generációsok munkahelyi viselkedésének megértéséhez. Dolgozatomban kvantitatív módszert használva igyekeztem eredményeket és következtetéseket levonni róluk. Saját kutatásomban kérdőíves adatgyűjtést használtam, és leíró statisztikai adatok mellett korreláció számolással további együttjárásokat és összefüggéseket keresni. Az elvégzett kutatás alapján körvonalazódott, hogy ez a generáció nem csak kreatívnak mondja magát, de igényük is van arra, hogy kreatív munkát végezhessenek. Továbbá sikerült feltárni egy összefüggést a munka és magánélet egyensúlyának megléte és a konfliktusos szituációk eszkalálódása között is, amely megválaszolt pár kérdést a saját munkahelyemen tapasztaltakkal kapcsolatban is. Illetve egy harmadik vizsgálati pontja a dolgozatomnak az Y generáció preferenciája arra, hogy milyen módszerrel oldana meg konfliktusos helyzeteket, és kiderült, hogy ez a generáció jóval együttműködőbb szándékú, mint azt az idividuális orientációra utaló kutatások jelzik (Twenge, 2004).

Item Type:BA/BSc thesis
Subjects:Sociology
Psychology
Labour economics
ID Code:15208
Specialisation:Kommunikáció- és médiatudomány
Deposited On:11 Jan 2023 12:24
Last Modified:11 Jan 2023 12:24

Repository Staff Only: item control page