Kettőezer-nyolcvannégy? A Nagy Testvér jobban figyel, mint valaha : A XXI. század digitális felhasználóinak adatbiztonsággal kapcsolatos hiányosságainak feltárása

Iván, Dóra Mária (2022) Kettőezer-nyolcvannégy? A Nagy Testvér jobban figyel, mint valaha : A XXI. század digitális felhasználóinak adatbiztonsággal kapcsolatos hiányosságainak feltárása. BA/BSc szakdolgozat, BCE Kommunikáció és Szociológia Intézet, Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban George Orwell 1984 (1949) című regénye mentén mutatom be a huszonegyedik század felhasználóinak, adatvédelemhez fűződő tudatosságát. A disztópia műfajában kiemelkedő regényben, a teljes megfigyelés intézménye a politikai vezetés irányításával valósul meg. A dolgozatomban vizsgált tanulmányok szerint, Nagy Testvér ma inkább a közösségi média platformok, a webhelyeken használt aktivitást figyelő algoritmusok, köztérfigyelő berendezések és további technikai vívmányok metaforája (Székely és mtsai., 2017; T. Dénes, 2010; Tucker, 1984; Verma, 2009). Bemutatom az 1984 című regény születésének körülményeit, hogy értelmet nyerjen, egyes állításai miért relevánsak a huszonegyedik század adatvédelmi területén. A szakirodalmi áttekintés során kitérek az adatvédelem és az adatbiztonság magyar és európai szintű törvényi szabályozására, a jog és a technológia dinamikájára (Bartók-Gönczy és mtsai., 2016). A dolgozat célja, hogy bemutassam a felhasználók magatartását és attitűdjét, személyes adataik védelmével kapcsolatban. A kutatásom hipotézise, hogy a digitális platformok felhasználóiban hamis ismereteik, az álbiztonság érzetét keltik. Feltételezésem szerint, az adatvédelmi paradoxon még mindig felfedezhető (Barnes, 2006). Kutatásomhoz kérdőívezési módszert használtam. A kérdőív digitális formában, online került terjesztésre. A felmérésben a 15–60 év közötti válaszadók elérése teljesült. Legnagyobb számban a 21–30 év közötti korcsoportból kerültek ki a kitöltők. Az elemzés 152 fő válaszai alapján készült el. Az eredmények megerősítették, az adatvédelmi paradoxon (privacy paradox) fennállását. A kitöltők 98%-a fontos ügyként nevezte meg a személyes adatainak a védelmét, azonban az adatvédelmi lehetőségekkel, már nem élnek ilyen magas arányban. A GDPR-ral kapcsolatosan 93 személy nyilatkozott, abból 19 nevezte meg helyesen, a személyes adatok védelmével való kapcsolatát. Annak ellenére, hogy három kitöltőt kivéve, minden válaszadónak fontos a személyes adatainak a védelme, nem ismerik az azt védelmező, egyik legfontosabb, nemzetközi jogszabályt. A helyes ismeretek elsajátítását már általános iskolás korban érdemes lenne elkezdeni, az alap kifejezések megtanításával, hogy idővel, tudatos felhasználókká válhassanak a gyerekek. Rendelkezzenek minden digitális kompetenciával, ami a huszonegyedik században segíti az információ szerzést és továbbítást.

Tétel típus:BA/BSc szakdolgozat
Témakör:Információgazdaság
Azonosító kód:15193
Képzés/szak:Kommunikáció- és médiatudomány
Elhelyezés dátuma:11 Jan 2023 09:16
Utolsó változtatás:11 Jan 2023 09:16

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap