A motiváció, mint belső szabályozó erő : Egyéni jövőképünk megvalósítása szakmai céljainkkal összhangban a brief coaching támogatásával

László, Viktória (2021) A motiváció, mint belső szabályozó erő : Egyéni jövőképünk megvalósítása szakmai céljainkkal összhangban a brief coaching támogatásával. Postgraduális szakdolgozat, BCE Vezetéstudományi Intézet.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája a mai korban fontos kérdésre keresi a választ, elsősorban közép- és felsővezetők körében. A szakmai siker érdekében a vezetők folyamatosan fejlesztik vezetői készségeiket és kompetenciáikat, számos vezetőknek szóló motivációs könyv megoldást kínál arra, hogyan válhat valaki sikeres vezetővé. A sikeres vezető egyik ritkábban említett ismérve a saját jövőképének megvalósítása, egyúttal egészsége érdekében tett erősfeszítései. Kutatásom során egyrészt arra keresem a választ, hogy sokan miért helyezik háttérbe saját vágyainak megvalósítását a szakmai sikerrel és elismeréssel szemben, másrészt pedig a motiváció elegendő-e az egyéni vágyaink, jövőképünk megvalósításában. Mi az a belső hajtóerő, amellyel egy nézőpontváltást lehet elérni, hiszen egy vezető nem csak az általános vezetői készségek és kompetenciák fejlesztésével válik sikeres vezetővé. A kérdéskört szociálpszichológia és munkapszichológia oldaláról is megvizsgáltam a kérdést. Szociálpszichológia szempontjából az egyén a saját fejlődés és egyéni vágyak megvalósítására, önmegvalósítására törekszik. A munkapszichológia pedig felismerte, hogy az egyén hajlandó saját céljait és vágyait a szervezeti célok alá helyezni. Ezt követően kezdtem el vizsgálni az egyéni célokat, amellyel kapcsolatban több kutatás is készült már az Egyesült Államokban, vizsgálva az egyén életcélját, az élettel való elégedettségüket, az élet értelmét és egzisztenciájukkal kapcsolatos nézőpontjait. A vizsgálatok alapján egyértelművé vált, hogy ha az egyén rendelkezik egy egyéni céllal a saját életével kapcsolatban, a belső motivációjuk eziránt él, de céljaik megvalósítása nem tudatosan történik. Saját életcélunk megvalósításához először látnunk kell a magunkról alkotott jövőképet, amely egy belső szabályozást indít el bennünk a célunk megvalósítása érdekében. Ez a belső szabályozó folyamat pedig segít minket a tudatos viselkedési formák kialakításában. Saját kutatásaim során hipotéziseimet igazolni tudtam, a kutatási eredményeket pedig egy megvalósult brief coaching ülés során mutatom be.

Tétel típus:Postgraduális szakdolgozat
Témakör:Vállalati vezetés és politika
Pszichológia
Azonosító kód:14173
Képzés/szak:Vállalati belső és vezetői coach
Elhelyezés dátuma:02 Nov 2021 15:07
Utolsó változtatás:08 Ápr 2022 08:35

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap