Folyamatmodellek szerepe a DIADAL-modell egyes fázisain keresztül megvizsgált vezetői kompetenciafejlesztő coaching folyamatban

Dobos, Blanka (2021) Folyamatmodellek szerepe a DIADAL-modell egyes fázisain keresztül megvizsgált vezetői kompetenciafejlesztő coaching folyamatban. Postgraduális szakdolgozat, BCE Vezetéstudományi Intézet.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája a folyamatmodellek alkalmazásához kapcsolódik. Azt vizsgálom egy vezetői kompetencia fejlesztés témájú coaching folyamaton keresztül, a DIADAL-modell segítségével, hogy az egyes fázisokon, kiemelten három fázison keresztül, milyen jelentősége van a folyamatmodellhez való alkalmazkodásnak. Azért fontos számomra ez a kutatás, mert szeretném megtalálni a saját coaching stílusomat, azokat a kereteket, amik illenek hozzám, amelyeket biztonsággal fel tudok tartani az ügyfeleimnek azzal a céllal, hogy a saját céljuk eléréséhez fontos, tiszta képet lássák maguk előtt. Ezt a kis történetet, – ami összefoglalja, mi a coaching jelentősége – egy svájci városkában élő képkeretező ihlette. „A képkeretező mestersége – saját elmondása szerint – kihalófélben van, mert manapság a legtöbb képkeretet gyárilag állítják elő. A keret szerepe a kép hatásában azonban továbbra is vitán felül áll. A kirakatban megtalálhatók egészen egyszerű, dísztelen keretek, részben vagy egészen aranyozottak, művészi faragásúak, színesek és feketék, fém- és fakeretek. Széles a választék. Ott áll vagy lóg az a rengeteg keret, és úgy tűnik, mintha mindegyik csak a hozzá való képre várna. Hisz gyakran egy műalkotás színei és perspektívája, igazi fénye és mondanivalója csak a megfelelő keret segítségével nyeri el tényleges hatását (Szabo –Meier – Hankovszky, 2010)”. A „képkeretezés” szükségessége az üzleti életbe, ahogyan minden fejlődésre vágyó ember életébe átvihető. Hiszen a probléma kiemelése a gondolatok tengeréből, a megfelelő keretbe foglalva, sokkal könnyebben és hamarabb megoldható. Éppen ezért szeretném megtalálni a saját képkeret repertoáromat, ami számomra és az ügyfelek számára is egy biztonságos környezetet teremthet. Ennek a gondolatnak az igazolására felállítottam a hipotéziseimet, amelyek igazolásával biztonsággal tudnám kimondani, hogy szükségem van nekem coach-ként, valamint az ügyfélnek a coaching főszereplőjeként egy folyamatmodellre, ami segít minket a folyamat elejétől a végéig. Összességében elégedett vagyok az eredménnyel. Bebizonyítottam, hogy valóban fontos a fogalmak definiálása, a folyamatmodellek alkalmazása, s a coaching valóban hatékony fejlesztési eszköz az üzleti életben, a vezetővé válás útján. A coaching híveként, coach növendékként hiszek a változásban, a fejlődésben, s vallom, hogy ez egy életre szóló kutatás lesz részemről. Ahogy John Whitmore is mondja: „Amikor biztosra veszed, hogy már kifogytál az ötletekből, biztosan eszedbe fog jutni még egy (Whitmore, 2008).” Ebből levonva a konklúziót, tehát mindig van még valami, ami hozzá tud tenni az eredmények értékeléséhez és ahhoz, hogy hogyan vagyok jelen és támogatom coach-ként az ügyfelemet. A tanulás, a kutatás az önreflexió, a coaching folyamatok értékelése, átgondolása soha nem ér véget.

Tétel típus:Postgraduális szakdolgozat
Témakör:Vállalati vezetés és politika
Azonosító kód:14150
Elhelyezés dátuma:02 Nov 2021 09:15
Utolsó változtatás:08 Ápr 2022 08:16

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap