Az otthonom az irodám, hangok és profilképek a munkatársaim : Gyakornokok munkahelyi beilleszkedésének vizsgálata az első naptól teljes home office alatt egy multinacionális vállalatnál

Szeifert, Annamária (2021) Az otthonom az irodám, hangok és profilképek a munkatársaim : Gyakornokok munkahelyi beilleszkedésének vizsgálata az első naptól teljes home office alatt egy multinacionális vállalatnál. BA/BSc szakdolgozat, BCE Vezetéstudományi Intézet.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
756kB

Absztrakt (kivonat)

A koronavírus járvány alatt kezdtem el dolgozni életem első igazi munkahelyén. Bár fel voltam rá készülve, hogy valamilyen arányban home office-ban kell majd dolgoznom, de sosem gondoltam volna, hogy kilenc hónap után nem találkozom még azokkal az emberekkel, akikkel egyébként minden nap beszélek. Döcögősen indult a saját beilleszkedésem teljesen online környezetben, de végül sikerült megtalálnom a helyemet. Szakdolgozatomban azt szerettem volna kideríteni, hogy vajon mások hogyan élték meg a beilleszkedést hasonló körülmények között egy adott multinacionális vállalatnál. Az volt a véleményem, hogy biztos más hatással van ez a fajta szocializáció az extrovertált, illetve introvertált emberekre, de már az első interjúk után látszódott, hogy ezen feltevésem nem bizonyult helyesnek. Hat gyakornokkal készült mélyinterjú segítségével kutattam a választ kérdéseimre. Megismertem az interjúalanyok korábbi tapasztalatait és ezek segítségével helyeztem kontextusba jelenlegi helyzetüket. Nagyon sok érdekes, olykor szomorú, máskor vidám történeteket meséltek a mostani helyzetükről. Megismertem hogyan vadászták munkatársaik közösségi média profiljait egy-egy kép, vagy személyesebb információ reményében, valamint elmesélték mik voltak számukra azok a fontos momentumok, amikor hónapok elteltével, de végre érezték, hogy online is sikerült beilleszkedniük. A vállalaton kívül is számos ismerősömmel beszélgettem az interjúk óta és sokkal többen vannak ilyen helyzetben, mint az ember elsőre gondolná. Véleményem szerint nem esik elég szó azokról az emberekről, akik valamilyen okból kifolyólag nem találkozhattak már a munkába állás legelejétől közvetlen kollégáikkal. Ebből kifolyólag aktuálisnak és relevánsnak tartom szakdolgozatomat. Azt gondolom, hogy a jelenleg kialakult helyzet meg fogja változtatni a trendeket és többen fognak teljes vagy részleges home office mellett dönteni a jövőben. Ehhez viszont az kell, hogy a vállalatok tisztában legyenek azzal, hogyan kell ilyen körülmények között sikeresen integrálni az új munkatársat. Kutatásom eredménye, hogy előfelvetésemmel ellentétben az introvertáltságnak/ extrovertáltságnak nincs sok szerepe az online beilleszkedés sikerességében. Gátló tényező lehet viszont általánosságban és online is a korkülönbség. Az interjúalanyok sokszor hiányolták a bekapcsolt kamerákat, amely tovább nehezítette számukra a kapcsolatok kialakítását, így a legtöbb non verbális kommunikációs eszközt nem tudják érzékelni és csak arra tudnak támaszkodni, hogy mit hallanak. Szeretném kiemelni a legfontosabb segítő tényezőket a beilleszkedés sikeressége szempontjából. Rendkívül lényeges maga a team vezető személyisége, hozzáállása az online munkához, ezen kívül a csapatépítő programok szervezése online térben is, valamint a folyamatos visszajelzés mind a vezetők, mind a munkatársak részéről. Ezen tényezők alapjaiban határozták meg az interjúalanyok közérzetét, a beilleszkedésük gördülékenységét és még a mentális jóllétüket is.

Tétel típus:BA/BSc szakdolgozat
Témakör:Pszichológia
Munkaügy
Azonosító kód:14061
Képzés/szak:Emberi erőforrások
Elhelyezés dátuma:20 Okt 2021 14:06
Utolsó változtatás:07 Ápr 2022 14:11

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap