Kinek a véleményére adunk szervezeti változásnál? - Hálózatkutatás egy pénzügyi szervezetnél = Whose opinion do we give to during an organizational change? - Network research at a financial organization

Nagy, Kamilla Éva (2021) Kinek a véleményére adunk szervezeti változásnál? - Hálózatkutatás egy pénzügyi szervezetnél = Whose opinion do we give to during an organizational change? - Network research at a financial organization. BA/BSc szakdolgozat, BCE Vezetéstudományi Intézet.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
2MB

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a szervezeti véleményvezérek jellemzőit és szervezeti változásokban betöltött szerepüket vizsgáltam elsősorban. Kiemelten fontos ezzel a témával foglalkozni, mivel a sikeres változásmenedzsmenthez elengedhetetlen, a véleményvezérek bevonása, hiszen az ő kapcsolati hálójuk nélkül nem lehet elérni a változás implementációjához szükséges kritikus tömeget. Belátható, hogy a szervezeti változáshoz, innovációhoz szükséges erőforrások (pl.: információ, tudás, tőke, szervezeti háttér) egyre ritkábban állnak rendelkezésére egyetlen egyénnek vagy szervezetnek. Ebből következik, hogy a szervezeti változás bevezetése csak rendszeres együttműködésen alapulhat, aminek pedig előfeltétele az egyének és szervezetek közti kapcsolat, interakció, melyeknek kulcsszereplői a szervezet véleményformálói. Kutatásom során fő kutatási kérdésként azt határoztam meg hogy kinek a véleményére építenek a munkatársak, szervezeti változás során. A kérdést négy szempontból vizsgáltam meg. Előzetes feltételezésem az volt, hogy a munkatársak annak a személynek a véleményére adnak, akivel szorosan együttműködnek munkafolyamatukban. Emellett felvetettem lehetőségként, hogy a munkatársak számára olyan személynek a véleménye fontos, akik a felelőségteljesen és elkötelezetten végzik a munkájukat, továbbá opcióként jelöltem meg, hogy olyan személyhez fordulnak, aki az aktuális információnak a formális hírnöke, illetve, hogy olyan személyek véleményében bíznak, akik személyesen közel állnak hozzájuk. Dolgozatom elején szekunder elemzés során áttekintettem a szervezeti ellenállás és változásmenedzsment főbb elméleteit, majd végig vettem a változás szereplőiről, szervezeti kommunikációról, véleménycsoportokról és véleményvezérektől szóló szakirodalmat. Empirikus kutatásom módszertani alapja a hálózatkutatás volt. A kutatást kérdőíves felméréssel végeztem egy pénzügyi funkcionális szervezet munkatársai között. A kérdőív célja volt. hogy tiszta képet alkossak a szervezet kapcsolati hálózatairól, elsősorban az információ áramlás és véleménycsoportok szempontjából. Kutatásom során sikerült bebizonyítanom, hogy a munkatársak elsősorban annak a személynek a véleményére adnak, akivel szorosan együttműködnek munkafolyamatukban. Ez megerősíti a dolgozatom elején hozott feltételezésemet. A kutatás eredményei alapján képes voltam olyan javaslatokat is megfogalmazni, amelyek hozzájárulhatnak a vizsgált szervezet változásmenedzsmentjének fejlesztéséhez, szervezeti kommunikáció tekintetében.

Tétel típus:BA/BSc szakdolgozat
Témakör:Vállalati szervezet
Azonosító kód:14056
Képzés/szak:Emberi erőforrások
Elhelyezés dátuma:20 Okt 2021 13:38
Utolsó változtatás:07 Ápr 2022 14:09

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap