Hivatás a vezetők szemszögéből avagy mit tesznek a munkahelyi vezetők azért, hogy beosztottjaik hivatásként tekintsenek munkájukra

Donkó, Luca Blanka (2020) Hivatás a vezetők szemszögéből avagy mit tesznek a munkahelyi vezetők azért, hogy beosztottjaik hivatásként tekintsenek munkájukra. BA/BSc szakdolgozat, BCE Gazdálkodástudományi Kar, Szervezeti Magatartás Tanszék.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
634kB

Absztrakt (kivonat)

A 21. századi munkaerőpiacon már a klasszikus szakmák mellett megjelent számos egyéb állás, melyeknél nem egyértelmű, hogy milyen értéket teremtenek vagy hogy a munkavállalónak milyen karriert kínál az a pozíció a későbbiekben. Egyre gyakoribb az állások közötti ugrálás (ún. job hopping), mely annak a jele, hogy a dolgozó nem igazán elkötelezett a cég és az állása iránt, ezért pár évente új lehetőség után néz. Emiatt fontosnak tartom a munkaorentiációkkal való foglalkozást és azon technikák alkalmazását, melyek az egyén hozzáállását a karrier vagy hivatás orientációk felé billentik el. A vezetők kardinális szerepet játszanak abban, hogy a beosztottjaik hogyan érzik magukat a munkahelyen és milyen aspirációkkal rendelkeznek, vagyis egy támogató vezető befolyással bír arra, hogy a munkavállaló mennyire tartja az általa végzett munkát értelmesnek és milyen munkaorientációval rendelkezik iránta. A kvalitatív kutatásom alapját az Amy Wrezniewski- féle hármas munkaorientáció felosztás képezi, hogy hogyan tekintenek az egyének a munkájukra: állásként, karrierként vagy hivatásként. Hipotézisem, hogy a vezetőknél viszonylag gyakori a munka hivatásként való megélése, mivel ezek a pozíciók nagyobb felelősséggel és elköteleződéssel járnak, valamint hogy ha a vezető megéli hivatását munkája során, akkor fontos számára az, hogy ezt a hozzáállást a beosztottjainak is továbbadja. A mintámban szerepelnek fiatal és rutinosabb vezetők is, akik különböző méretű és iparágakban tevékenykedő vállalatoknál dolgoznak és a beosztottjaik hol fizikai, hol szellemi munkát végeznek. Az interjúkkal az a célom, hogy ezen paraméterek alapján összefüggéseket vagy eltéréseket tárjak fel. A kutatás során mélyinterjúkat készítettem 13 vezetővel, melyek során azt vizsgáltam meg, a vezető hogyan viszonyul munkájához, megtalálta-e hivatását benne és milyen kapcsolatot ápol beosztottjaival, hogyan ösztönzi őket. A kutatás kimutatta, hogy a legtöbb megkérdezett vezető hivatás munkaorientációval rendelkezik és ők törekednek arra, hogy a csapatukat is ebbe az irányba mozdítsák. A tapasztalat és a szervezet típusa nem bizonyult meghatározónak abban, hogy megélik-e hivatásukat és ösztönzik-e erre beosztottjaikat, azonban két másik paraméter mérvadó: hogy fizikai vagy szellemi dolgozókat irányítanak- e és milyen karrierlehetőségek vannak a szervezeten belül vagy mennyire rugalmas a szervezet. Akik fizikai dolgozókat vezetnek és ezt rugalmatlan szervezetben teszik, kevésbé foglalkoznak említettekkel.

Tétel típus:BA/BSc szakdolgozat
Témakör:Vállalati vezetés és politika
Emberi erőforrás menedzsment
Azonosító kód:13621
Képzés/szak:Emberi erőforrások
Elhelyezés dátuma:05 Márc 2021 10:32
Utolsó változtatás:05 Márc 2021 10:32

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap