Közvetlen brüsszeli források – Kényszer vagy lehetőség a magyar kis-, és középvállalatok számára? = Direct Commission grants – Pressure or opportunity for the Hungarian small-, and medium sized enterprises?

Varga, Tímea (2019) Közvetlen brüsszeli források – Kényszer vagy lehetőség a magyar kis-, és középvállalatok számára? = Direct Commission grants – Pressure or opportunity for the Hungarian small-, and medium sized enterprises? Outstanding Student Paper, BCE, Európa szekció.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
604kB

Abstract

Már most intenzív gondolkodásra van szükség mi lesz 2020 után, amikor már korlátozottabban fognak rendelkezésre állni a közvetett források. A közvetlen brüsszeli pályáztok egyrészt kényszert jelentenek a hiányzó források még meglévő, jelentős volument képviselő közösségi támogatásokból történő pótlására, másrészt viszont új lehetőséget is adnak az azonos problémákkal küzdő magyar és közép-európai kis-és középvállalatok számára nemzetközivé válásuk erősítésére, kihasználva a konzorciális együttműködésben rejlő lehetőségeket. A téma aktualitását mutatják a zajló nemzetközi események és politikai viták, valamint a tény, hogy az Európai Bizottság 2018-as javaslata értelmében a strukturális alapok hozzáférhetőségének csökkenése várható. A téma tudományos szempontból kutatási résként azonosítható, hiszen a hazai kis- és középvállalkozások lehetőségeiről a közvetlen források terén alig találni kapcsolódó szakirodalmat, miközben a bruttó hazai termelésből kivett szerepük folyamatosan nő. Utolsó pillanatban vagyunk, hogy az eddig alapvetően a közvetett források túlkínálatának kihasználására koncentráló magyar vállalkozások felkészülhessenek az új kihívásokra, és megtanulhassák a konkurens feltételek közötti pályázás gyakorlatát. Magyarország a régióban elsőként tett lépéseket a brüsszeli pályázatok egy felületen való összehangolására, méghozzá a Magyar Fejlesztési Központ létrehozásával, amely magyar nyelven tájékoztat a pályázatokról. A kutatás célja a kis-és középvállalkozások az uniós környezetben való működésre történő felkészítési lehetőségeinek áttekintése, szemléltetve miként járulhat hozzá a közvetlen brüsszeli források területén szerzett tapasztalatépítés a magyar kis-, és középvállalatok versenyképességének növeléséhez, vizsgálva a közvetlen források régióspecifikus előnyeit és hogy ennek érdekében milyen szemléletváltásra lenne szükség. A kutatás módszertanát tekintve integratív szakirodalmi áttekintés, mely látszólag különböző területeken szerzett kutatási eredményeket igyekszik integrálni, majd ezeket továbbgondolva konkrét ajánlásokat tesz.

Item Type:Outstanding Student Paper
Notes:3. díj
Subjects:Finance
Management, business policy
International economics
ID Code:13392
Specialisation:Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás
Deposited On:17 Dec 2020 11:00
Last Modified:04 Feb 2021 07:30

Repository Staff Only: item control page