Vidék vagy város? Magyar és lengyel oktatási különbségek elemzése a PISA adatok tükrében = Village or city? Analysis of Hungarian and Polish educational differences based on the data of the PISA survey

Orehóczki, Zsuzsanna and Szücs, Viktória (2020) Vidék vagy város? Magyar és lengyel oktatási különbségek elemzése a PISA adatok tükrében = Village or city? Analysis of Hungarian and Polish educational differences based on the data of the PISA survey. TDK dolgozat, BCE, Szociológia II. szekció.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Absztrakt (kivonat)

A dolgozat a magyar és lengyel közoktatási rendszerrel foglalkozik, kutatási kérdése pedig, hogy a különböző településtípusok mérete mennyire határozza meg a diákok iskolai teljesítményét, valamint, hogy a két ország milyen közös és különböző tulajdonjegyekkel bír ennek kapcsán. A dolgozat során a szerzők a kutatási kérdésre statisztikai és ökonometriai eszközökkel keresik a választ, a 2018-ban végzett OECD PISA felmérés eredményei alapján. A dolgozat elméletében bemutatásra kerül a PISA felmérés keretrendszere, a magyar és a lengyel közoktatás szerkezete, valamint a két ország településszerkezete is. A dolgozat eredményei szerint, mindkét ország esetében a nagyobb településeken iskolába járó diákok teszteredményei jobbak, mint a kisebb települések esetében, azonban különböző szociodemográfiai és iskolára jellemző változók bevonása után ezek a különbségek Magyarországon elvesztik szignifikanciájukat, Lengyelországban pedig csökkentik hatásukat. A dolgozat végén a szerzők bemutatják a kutatás korlátait, valamint javaslatot tesznek az iskolai infrastruktúra javítására a szociális háttér hatásának csökkentése érdekében.

Tétel típus:TDK dolgozat
További információ:3. díj
Témakör:Oktatás
Szociológia
Azonosító kód:13226
Képzés/szak:Marketing, Regionális és környezeti gazdaságtan
Elhelyezés dátuma:27 Nov 2020 10:46
Utolsó változtatás:27 Nov 2020 10:46

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap