Kilátások a hátsó padból: A városi környezet hatása a (halmozottan) hátrányos helyzetű fiatalok továbbtanulási aspirációira

Jakab, Laura (2020) Kilátások a hátsó padból: A városi környezet hatása a (halmozottan) hátrányos helyzetű fiatalok továbbtanulási aspirációira. Outstanding Student Paper, BCE, Szociológia I. szekció.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
596kB

Abstract

Az oktatásszociológiai kutatások rámutattak, hogy a fiatalok szociokulturális háttérből fakadó hátrányaik meghatározzák aspirációik, jövőképük alakulását. Ezekre a területi egyenlőtlenségek hátrányhalmozódásként hatnak és markáns különbségeket mutatnak a különböző településtípusokon az elérhető lehetőségek függvényében. Kutatásomban a településtípus aspirációkra gyakorolt hatását vizsgálom, pontosabban, hogy a városi környezetből adódó előnyök érvényesülnek-e a (halmozottan) hátrányos helyzetű gyerekek törekvéseinek vizsgálatakor. A dolgozat leghátrányosabb helyzetű községekben1 végzett longitudinális vizsgálat eredményeit veti össze két városi általános iskola végzős tanulóinak eredményeivel. A felmérésben résztvevő diákok többsége halmozottan hátrányos helyzetű, sokan közülük romák. A vegyes módszertant használó kutatás kvantitatív része rávilágít arra, hogy a településtípus hatása nem tud érvényesülni a kedvezőtlen társadalmi háttérrel rendelkező gyerekek törekvéseire. A fiatalok hátrányos társadalmi helyzete erősebb befolyást gyakorol a továbbtanulási döntésekre. A dolgozatom másik lényegi részét képező kvalitatív kutatás, a városi környezetből adódó előnyök hatását vizsgálja az iskolai pályaorientáción keresztül. Az eredmények alapján a városi szegregált iskolák kezdeti előnye elvész, a jobb pályaorientáció sem tudja érdemben befolyásolni a törekvéseket, a hátrányos helyzetű gyerekeknél.

Item Type:Outstanding Student Paper
Notes:2. díj
Subjects:Education
Sociology
ID Code:13188
Specialisation:Szociológia
Deposited On:26 Nov 2020 10:04
Last Modified:26 Nov 2020 10:04

Repository Staff Only: item control page