A fenntartható életvitel támogatására szerveződött közösségek tanulási folyamatának vizsgálata = Examination of the learning process of communities organized to foster sustainable living

Csibor, Anna Zsófia (2020) A fenntartható életvitel támogatására szerveződött közösségek tanulási folyamatának vizsgálata = Examination of the learning process of communities organized to foster sustainable living. TDK dolgozat, BCE, Fogyasztói magatartás és fenntarthatóság szekció.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
529kB

Absztrakt (kivonat)

A napjainkra kialakult és gyakorlattá vált gazdasági folyamatok környezeti (és társadalmi) szempontból nem fenntarthatók, további változatlan működésüknek beláthatatlan következményei lehetnek mindenre, amit ismerünk – ahogy a Föld ökoszisztémájára és természeti környezetére, úgy a megszokott gazdasági és társadalmi folyamatokra is. Így akár még időben önszántából, akár már elkésve kényszerből, de az emberiségnek reagálnia kell, méghozzá a fennálló fenntarthatatlan rendszerek, gyakorlatok és magatartások megváltoztatásával. A végső fogyasztók magatartásának megváltoztatása, fenntarthatóvá tétele egy jelentős szelete ennek a reakciónak. Ez a folyamat azonban – az évek során kialakult szokásaink, magatartás mintázataink, mindennapi rutinjaink megváltoztatása – számos akadályba ütközik. A fogyasztók nagy része ugyan hallott már a jelenlegi fogyasztási gyakorlat hosszú távú káros hatásairól, sokukat aggasztja is a fenntarthatóság kérdése, de mélyreható változás fogyasztásukban mégsem történik. Legtöbbjüknek kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy egyéni döntéseikkel mekkora hatást gyakorolhatnak a gazdaság működésére. Egyre több olyan egyén és szerveződés tűnik fel azonban, akik motiváltak a nem fenntartható fogyasztási minták megváltoztatásában, és aktívan tesznek is ezért. Ha abból indulunk ki, hogy az egyén folyamatos dialógust folytat mindazon közösségekkel, amelyekhez tartozik, akkor jogos a feltételezés, hogy a közösséghez tartozás és az ezáltal átélt és megtanult gyakorlatok sokat segíthetnek a fogyasztási mintázatok megváltoztatásában is. Dolgozatomban az ilyen, a fenntartható életvitel támogatására szerveződött közösségek szervezett, tudatos, illetve önkéntelen hatásait vizsgálom saját tagjaikra, azon belül is azt a tanulási folyamatot, amely során az egyén elköteleződik a fenntartható életvitel mellett, és az adott közösséghez tartozás révén elindul ezen az úton, majd ideálisan eljut életstílusa és fogyasztása fenntartható szintjére. Vizsgálódásom során a válaszokat kvalitatív módszerrel keresem, félig strukturált interjúkat alkalmazva, melyek helyet engednek a személyes élmények és tapasztalatok megismerésének és mélyebb megértésének. Az interjúalanyok kiválasztása a közösségen belüli eltérő aktivitásuk, különböző bevonódási szintjük révén történt.

Tétel típus:TDK dolgozat
További információ:2. díj
Témakör:Környezet-gazdaságtan, környezetvédelem
Marketing
Azonosító kód:13160
Képzés/szak:Marketing
Elhelyezés dátuma:20 Nov 2020 09:34
Utolsó változtatás:20 Nov 2020 09:34

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap