A Reklámajándék.hu Kft. generációváltási folyamatának elemzése

Révész, Zsófia Rita (2020) A Reklámajándék.hu Kft. generációváltási folyamatának elemzése. Esettanulmány, BCE Gazdálkodástudományi Kar.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
417kB

Absztrakt (kivonat)

A családi vállalkozások gazdaságban betöltött jelentős szerepét a szakirodalom vitathatatlan tényként kezeli. Globális szinten a GDP 70-90%-át és a foglalkoztatottak 40-50%-át adják. Magyarország esetében a bruttó hazai termékek 50-60%-át és a foglalkozatottak 40-50%-át teszik ki. A magyar családi vállalkozások tapasztalatlanul állnak az első generációváltási hullám előtt, melyek közül a statisztikák szerint mindössze 30% végződik sikeresen. Becslések szerint hazánkban nagyjából 70%-a a gazdasági szervezeteknek családi, melyek az előzőkekben említettek szerint, jelentősen hozzájárulnak a GDP-hez és a foglalkoztatottsághoz. Ők előbb - utóbb találkoznak a generációváltás okozta kihívásokkal, így egyáltalán nem mindegy hogyan végződik a folyamat gazdasági szempontból sem. Kutatásom célja felhívni a családi vállalkozások figyelmét az előttük álló első generációváltás fontosságára, a kapcsolódó stratégia megtervezésére, illetve az időben történő utódlástervezésre. Kutatásomhoz az esettanulmány módszertant alkalmaztam. Az adatgyűjtésre a Reklámajándék.hu Kft-ben mélyinterjú során, személyesen került sor. A vállalat vizsgálata után arra a megállapításra jutottam, hogy a vállalkozás időben el kezdett foglalkozni a generációváltással és az általam megvizsgált tényezők, modellek alapján jó eséllyel sikeresen végbe tud menni a folyamat. Javaslatom számukra a családi alkotmány kidolgozása, melyben az utódlásiterv is rögzítésre kerül, illetve a későbbiekben is időben történő gondoskodás az utódlásról. A sikeres generációváltás érdekében időben el kell kezdeni a felkészülést és a szisztematikus utódlástervezést. Ennek első lépcsőjeként a vállalkozásoknak meg kell ismerniük külső és belső környezetüket, azonosítani lehetőségeiket, terveiket valamint az átadó és átvevő személyekből fakadó tényezőket. Ezek ismeretében lehet kialakítani a legmegfelelőbb utódlási stratégiát.

Tétel típus:Esettanulmány
További információ:EFOP-3.6.3.-VEKOP-16-2017-00007 - „Tehetségből fiatal kutató” - A kutatói életpályát támogató tevékenységek a felsőoktatásban pályázat támogatásával
Témakör:Vállalati szervezet
Azonosító kód:12961
Elhelyezés dátuma:22 Jún 2020 09:09
Utolsó változtatás:22 Jún 2020 13:33

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap