Tej- és tejtermékek élelmiszerellátási-lánc működése

Cserni, Viola (2014) Tej- és tejtermékek élelmiszerellátási-lánc működése. BA/BSc szakdolgozat, BCE Gazdálkodástudományi Kar, Agrárközgazdasági és Vidékfejlesztési Tanszék.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
719kB

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom témája a tej- és tejtermékek élelmiszerellátási-lánc működésének elemzése. Módszerem statisztikai adatok elemzésén alapul, melyek forrása a FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations), valamint a Központi Statisztikai Hivatal adatbázisa. Ezen kívül kérdőíves megkérdezésen keresztül gyűjtöttem saját adatokat, melyeket később elemeztem és kiértékeltem. A téma elméleti megközelítését a tejtermelés tendenciáinak világszintű vizsgálata képezi. Először a tej egyéb mezőgazdasági termékekkel való mennyiségi és értékbeli összehasonlítására került sor, amiből kiderült, hogy valójában nagyon fontos és világszinten is meghatározó termékről van szó. A világ termelésének meghatározó szereplőinek áttekintésére is kitértem. A mennyiség szempontjából legnagyobb piaci szerepkörrel az USA, illetve az EU rendelkezik. Az EU régiójára külön elemzést végeztem, hiszen prioritások ezen a területen is felállíthatók. Sajnos hazánk tejtermelése még EU-s szinten sincsen az első öt termelő ország között. Magyarország vizsgálatára részletezőbben tértem ki, mert ez képezi dolgozatom fő témáját. A termelés alapjaitól kezdve, azaz a fajtaválasztástól, a tenyésztés üzemgazdasági tényezőin keresztül, a tejtermelés- és tejfeldolgozás lehetőségeit, valamint a külkereskedelem alakulását vázoltam fel. Az értékesítési útvonalak részletezőbb leírásában bemutatom azok jellemzőit, előnyeit, hátrányait, illetve hazai elterjedésüket, kihasználtságukat. Ebben a fejezetben vizsgáltam meg a kivitelre vonatkozó tendenciákat is. Az általam összeállított és értékelt kérdőív a hazai termékek versenyképességének megítélését, és termékjellemzők fogyasztói szempontból való fontossági sorrendjének meghatározását tette lehetővé. A fogyasztók általában az alacsonyabb árkategóriás termékeket vásárolják, és az döntést is a túlnyomó részben a termék ára határozza meg. A tej- és tejtermékek eredetére vonatkozó kérdésekből az derült ki, hogy ha két termék azonos árral rendelkezik, akkor márkától függetlenül inkább a hazait választják a fogyasztók. Az olcsó import és magasabb árkategóriás hazai termék közül azonban nagyobb valószínűséggel az import tejre fog esni a vásárló választása. Ez a fogyasztók erős árérzékenységével magyarázható, mely az egész ágazatban érzékelteti hatását hazánkban.

Tétel típus:BA/BSc szakdolgozat
Témakör:Élelmiszeripar, tartósitóipar
Mezőgazdaság
Azonosító kód:7412
Képzés/szak:Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki szak
Elhelyezés dátuma:15 Szept 2014 12:13
Utolsó változtatás:02 Júl 2016 21:13

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap