A fenntarthatóság egy budapesti étterem szemszögéből

Babják, Orsolya Anikó (2013) A fenntarthatóság egy budapesti étterem szemszögéből. MA/MSc szakdolgozat, BCE Gazdálkodástudományi Kar, Környezetgazdaságtani és Technológia Tanszék. Szabadon elérhető változat / Unrestricted version: http://publikaciok.lib.uni-corvinus.hu/publikus/szd/Babjak_Orsolya_Aniko.pdf

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
624kB

Szabadon elérhető változat: http://publikaciok.lib.uni-corvinus.hu/publikus/szd/Babjak_Orsolya_Aniko.pdf

Absztrakt (kivonat)

A fenntarthatóság a mai fogyasztási szokások és gazdasági helyzete révén kezd központi kérdéssé válni. A jelenleg megszokott viselkedési formák nem fenntarthatóak többé, hiszen a túlfogyasztás és a súlyos környezeti károk korát éljük. Számos gazdasági szektor környezetterhelése olyan méreteket ölt, mely tartható fenn hosszú távon. Ilyen például az általam vizsgált vendéglátási szektor is. Az éttermek víz és energiafogyasztása, hulladéktermelése olyan ökológiai lábnyomot hagy maga után, melyen változtatni kell. Ebben segítenek azok a nemzetközi akciók, melyek az éttermi szektor zöldítését, majd a teljes ágazat átalakítását tűzték ki célul. Az elmúlt 20 évben kezdett kibontakozni a kezdeményezés, s 2012 elején gyűrűzött be Magyarországra is. Dolgozatomban ezen szervezetek feltételrendszereit vizsgálom mind nemzetközi mind pedig magyarországi tekintetben. Továbbá egy belvárosi éttermet is tanulmányoztam a környezetre gyakorolt hatását tekintve, s tapasztalataimat írtam le a dolgozatban. Kiszámítottam, hogy mekkora megtakarításokat érnek el gazdasági alapú intézkedések és zöld beruházások kombinációja révén.

Tétel típus:MA/MSc szakdolgozat
Témakör:Környezet-gazdaságtan, környezetvédelem
Kereskedelem, Turizmus, Vendéglátás
Azonosító kód:6991
Képzés/szak:Regionális és környezetgazdaságtan szak
Elhelyezés dátuma:04 Ápr 2014 09:46
Utolsó változtatás:02 Júl 2016 21:09

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap