Olaj és kriptovaluták percről percre : Mi a kapcsolat és hogyan lehet kihasználni a két eszközosztály dinamikáját perces adatokat használva?

Nagy, Odett (2022) Olaj és kriptovaluták percről percre : Mi a kapcsolat és hogyan lehet kihasználni a két eszközosztály dinamikáját perces adatokat használva? BA/BSc szakdolgozat, BCE Pénzügy Intézet, Makropénzügyek Tanszék. Szabadon elérhető változat / Unrestricted version: http://publikaciok.lib.uni-corvinus.hu/publikus/szd/nagy_odett_2022.pdf

[img] PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
3MB

Szabadon elérhető változat: http://publikaciok.lib.uni-corvinus.hu/publikus/szd/nagy_odett_2022.pdf

Absztrakt (kivonat)

A főbb kriptovaluták és a nyersolaj árfolyammozgásának kapcsolata egy népszerű téma a szakirodalomban, azonban nincs kialakult egyhangú vélemény a kérdésről. A legtöbb eredmény azt mutatja, hogy a két eszköz között megfigyelhető valamilyen jellegű kapcsolat, bár több elemzés szerint ez csak közvetett formában van jelen, és időszakonként változik. A dolgozatom perces frekvenciájú adatokat használ egy három hónapos időtávon, amely magába foglalja az ukránorosz konfliktus kitörésének első pár hetét is, és ezeken az adatokon egy ugrástesztet végzek el. A tesztek kiértékelése után az eredmények azt mutatják, hogy mindkét eszköz áralakulásaiban megfigyelhetők ugrások, és ezek érkezésének gyakorisága az olajpiaci sokk megérkezése után sem változik. A Bitcoin és a WTI olaj esetén is Poisson-eloszlás szerint érkeznek az ugrások, az olajár ugrásain pedig erős napon belüli és heti szezonalitás is megfigyelhető. A két eszköz kapcsolatának vizsgálatára alkalmazott Granger-oksági tesztek szerint a Bitcoin ugrásaival előre tudjuk jelezni az WTI olaj egy héttel későbbi ugrásait.

Tétel típus:BA/BSc szakdolgozat
Témakör:Pénzügy
Matematika. Ökonometria
Azonosító kód:15827
Képzés/szak:Gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés
Elhelyezés dátuma:19 Júl 2024 09:37
Utolsó változtatás:19 Júl 2024 09:37

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap