A hiányzó láncszem : Hogyan szabható a polgári engedetlenség fogalma és igazolási eszköztára a választási autokráciákra?

Gulyás, Ádám and Kégl, Virág (2023) A hiányzó láncszem : Hogyan szabható a polgári engedetlenség fogalma és igazolási eszköztára a választási autokráciákra? TDK dolgozat, BCE, Politikatudomány. Szabadon elérhető változat / Unrestricted version: http://publikaciok.lib.uni-corvinus.hu/publikus/tdk/bcetdk_gulyas_a_kegl_v_2023.pdf

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
338kB

Szabadon elérhető változat: http://publikaciok.lib.uni-corvinus.hu/publikus/tdk/bcetdk_gulyas_a_kegl_v_2023.pdf

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatunkban a polgári engedetlenség fogalmát, társadalmi feltételeit és igazolási körét vizsgáljuk. A klasszikus és kortárs politikai filozófiai szakirodalom áttekintése nyomán a polgári engedetlenséghez kapcsolódó keretrendszer olyan feltételeket kíván meg, amelyek nem illeszthetőek bármely politikai rendszerre. Hiányosságként definiáljuk a klasszikus értelmezés által társadalmi feltételként használt nagyjából igazságos és a kortárs irodalom által használt tökéletesen igazságtalan rendszer közé beilleszthető rendszerek vizsgálatához szükséges elméleti feltételeket. Dolgozatunk középpontjában emiatt egy olyan filozófiai elméletalkotásra teszünk kísérletet, amely a polgári engedetlenség jelenségének vizsgálatához biztosít eszköztárat a tökéletesen igazságtalan és a nagyjából igazságos politikai rendszer közé pozícionálható politikai rendszer vizsgálatára.

Tétel típus:TDK dolgozat
További információ:3. díj
Témakör:Politikatudomány
Azonosító kód:15713
Képzés/szak:Nemzetközi tanulmányok, Pénzügy és számvitel
Elhelyezés dátuma:17 Nov 2023 10:54
Utolsó változtatás:17 Nov 2023 10:54

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap