Topfutball válságok árnyékában : Avagy hogyan változtatta meg a COVID-19-járványt kísérő gazdasági válság az európai futballklubok szakmai, gazdasági és pénzügyi működését?

Babos, András (2023) Topfutball válságok árnyékában : Avagy hogyan változtatta meg a COVID-19-járványt kísérő gazdasági válság az európai futballklubok szakmai, gazdasági és pénzügyi működését? TDK dolgozat, BCE, Számvitel és gazdasági jog. Szabadon elérhető változat / Unrestricted version: http://publikaciok.lib.uni-corvinus.hu/publikus/tdk/bcetdk_babos_a_2023.pdf

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
767kB

Szabadon elérhető változat: http://publikaciok.lib.uni-corvinus.hu/publikus/tdk/bcetdk_babos_a_2023.pdf

Absztrakt (kivonat)

A XXI. században a labdarúgás világméretű iparággá nőtte ki magát, ami magával vonta a legnagyobb klubok közti verseny kiéleződését. A topklubok évről évre egyre nagyobb bevételeket generáltak, növelték a bérkeretüket és transzferkiadásaikat, üzleti stratégiájuk azonban ezáltal hosszú távon fenntarthatatlanná vált, melyet a Covid-19 járvány egyértelműen be is bizonyított. Jelen kutatás arra keresi a választ, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai milyen mértékben befolyásolták az európai futballklubok működését szakmai, gazdasági és pénzügyi szempontból. A dolgozatban tesztelt hipotézisek tesztelése lineáris regressziókkal valósult meg, melyek alapjául az Orbis adatbázisból, a transfermarkt.de és a sofascore.com oldalról letöltött adatok szolgáltak. A kutatás legfontosabb eredménye a különböző pénzügyi mutatószámok (normalizált bevételek, EBITDA-margin, Cash-flow konverziós ráta, …) és a játékospiaci kiadások, valamint a fenntartott bérkeret közti kapcsolat azonosítása. A gazdasági és sportszakmai teljesítményben bekövetkezett változások kapcsolata szintén tesztelésre került empirikusan, de szignifikáns összefüggést nem sikerült alátámasztani. A kutatás eredményei leginkább a hazai és regionális futballklubok, a szabályozók és egyéb külső érintetettek (befektetők, szurkolók, partnerek) számára relevánsak, a sportszervezetek gazdasági-stratégiai működését vizsgáló további kutatásokhoz is jó kiindulási alapot ad.

Tétel típus:TDK dolgozat
További információ:1. díj
Témakör:Pénzügy
Kultúra, közművelődés, sport
Azonosító kód:15675
Képzés/szak:Pénzügy és számvitel
Elhelyezés dátuma:06 Nov 2023 14:21
Utolsó változtatás:06 Nov 2023 14:21

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap