Hatással vannak-e a szélsőséges meteorológiai események a környezetvédelmileg tudatos vállalatok részvényárfolyamaira? = Do extreme meteorological events affect the share prices of environmentally conscious companies?

Jakó, Fanni and Kovács, Panna (2021) Hatással vannak-e a szélsőséges meteorológiai események a környezetvédelmileg tudatos vállalatok részvényárfolyamaira? = Do extreme meteorological events affect the share prices of environmentally conscious companies? Outstanding Student Paper, BCE, Tőkepiac II..

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
752kB

Abstract

A 19. század közepétől kezdve jelentősen megnőtt az olyan emberi tevékenységek száma, amelyek szén-dioxid és metán kibocsátásával járnak. A WMO (2020) adatai alapján az elmúlt évtized az eddig mért legmelegebbnek számított, 1980 óta pedig mindegyik évtized melegebb volt, mint bármelyik másik 1850 óta. A globális felmelegedéssel együtt a természeti katasztrófák súlyossága is növekedett. Ezek az élet minden területére, a gazdaságra, valamint a befektetői viselkedésre is jelentős hatással lehetnek. A témában végzett korábbi tanulmányok főként a természeti katasztrófák biztosítási szektorra gyakorolt hatását vizsgálták, csak kevés esetben történt meg a piacok teljes vizsgálata. Tanulmányunkban a szélsőséges meteorológiai események - tornádó, hurrikán - hatását vizsgáljuk az amerikai tőkepiac ESG pontszámmal minősített szegmensére. Az elemzés lehetőséget nyújt arra, hogy a környezetvédelmi tudatosság függvényében vizsgáljuk a katasztrófák részvényárfolyamokra gyakorolt hatását. Hipotézisünk szerint a magas környezeti pontszámmal rendelkező vállalatok felértékelődnek az alacsony pontszámú vállalatokhoz képest az eseményeket követő napokban. A vizsgálathoz a faktorelemzés és eseményelemzés módszertanát vegyítettük a 2010 és 2020 közötti adatokat tartalmazó adatbázisunkon. Eredményeink alapján 2015-ben strukturális törés figyelheto meg az adatainkban. Hipotézisünket a 2015 elotti idoszakon elvetettük, 2015 után azonban nem tudtuk ezt megtenni. Ebben az idoszakban megfigyelheto a magasabb környezeti pontszámmal rendelkezo vállalatok szignifikáns felülteljesítése.

Item Type:Outstanding Student Paper
Notes:1. díj
Subjects:Finance
Environmental economics, environment protection
ID Code:15571
Specialisation:Gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés, Pénzügy
Deposited On:15 May 2023 12:55
Last Modified:15 May 2023 12:55

Repository Staff Only: item control page