Erkölcsös–e erkölcsösnek lenni? A kanti morálfilozófia összehasonlítása a szerződéselméletekkel és az evolúciós etikával = Can ethics be naturalized?

Hevesi, Flóra Éva and Kégl, Virág and Matyas-Peter, Tamás (2022) Erkölcsös–e erkölcsösnek lenni? A kanti morálfilozófia összehasonlítása a szerződéselméletekkel és az evolúciós etikával = Can ethics be naturalized? TDK dolgozat, BCE, Szociológia I.. Szabadon elérhető változat / Unrestricted version: http://publikaciok.lib.uni-corvinus.hu/publikus/tdk/hevesi_f_e_kegl_v_matyas_p_t_2022.pdf

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
287kB

Szabadon elérhető változat: http://publikaciok.lib.uni-corvinus.hu/publikus/tdk/hevesi_f_e_kegl_v_matyas_p_t_2022.pdf

Absztrakt (kivonat)

A biológia filozófiájának egy, a dolgozat által feldolgozott vitája az erkölcs és altruizmus eredetére fókuszál. Az erkölcsi megítéléseink valóságát előbb kanti, majd pedig humei keretek között értelmezve az evolúciós etika keretrendszerével szintetizálva próbáljuk meg a moralitást beilleszteni az egyén, az egyéni döntések majd pedig a közösségi döntések által kialakított társadalmi intézmények folyamatába. Egyesek amellett érvelnek, hogy az erkölcs evolúciós adaptáció, azaz egy biológiailag meghatározott tulajdonság, így a moralitás magasabb rangú értelmezése mindössze egy illúzió. Az evolúciós magyarázat szerint az altruizmus a túlélés önző célját szolgálja, amiben a másiknak nyújtott segítség csak instrumentális értékű. A diszkrimináció és a társiatlan társiasság példájára fogjuk levezetni a társadalom alakító szerepét a morális viselkedés tekintetében. Itt nem jutunk egyik esetben sem Kant-tól tartalmilag lényegesen eltérő konklúzióra, ámde a levezetés lépései élesen különböznek naturalizációból fakadóan.

Tétel típus:TDK dolgozat
További információ:3. díj
Témakör:Szociológia
Filozófia
Azonosító kód:15410
Képzés/szak:Department of Public Policy, Pénzügy és számvitel, Alkalmazott Közgazdaságtan
Elhelyezés dátuma:20 Ápr 2023 12:27
Utolsó változtatás:20 Ápr 2023 12:27

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap