Erkölcsös–e erkölcsösnek lenni? A kanti morálfilozófia összehasonlítása a szerződéselméletekkel és az evolúciós etikával = Can ethics be naturalized?

Hevesi, Flóra Éva and Kégl, Virág and Matyas-Peter, Tamás (2022) Erkölcsös–e erkölcsösnek lenni? A kanti morálfilozófia összehasonlítása a szerződéselméletekkel és az evolúciós etikával = Can ethics be naturalized? Outstanding Student Paper, BCE, Szociológia I.. Szabadon elérhető változat / Unrestricted version: http://publikaciok.lib.uni-corvinus.hu/publikus/tdk/hevesi_f_e_kegl_v_matyas_p_t_2022.pdf

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
287kB

Free and unrestricted access: http://publikaciok.lib.uni-corvinus.hu/publikus/tdk/hevesi_f_e_kegl_v_matyas_p_t_2022.pdf

Abstract

A biológia filozófiájának egy, a dolgozat által feldolgozott vitája az erkölcs és altruizmus eredetére fókuszál. Az erkölcsi megítéléseink valóságát előbb kanti, majd pedig humei keretek között értelmezve az evolúciós etika keretrendszerével szintetizálva próbáljuk meg a moralitást beilleszteni az egyén, az egyéni döntések majd pedig a közösségi döntések által kialakított társadalmi intézmények folyamatába. Egyesek amellett érvelnek, hogy az erkölcs evolúciós adaptáció, azaz egy biológiailag meghatározott tulajdonság, így a moralitás magasabb rangú értelmezése mindössze egy illúzió. Az evolúciós magyarázat szerint az altruizmus a túlélés önző célját szolgálja, amiben a másiknak nyújtott segítség csak instrumentális értékű. A diszkrimináció és a társiatlan társiasság példájára fogjuk levezetni a társadalom alakító szerepét a morális viselkedés tekintetében. Itt nem jutunk egyik esetben sem Kant-tól tartalmilag lényegesen eltérő konklúzióra, ámde a levezetés lépései élesen különböznek naturalizációból fakadóan.

Item Type:Outstanding Student Paper
Notes:3. díj
Subjects:Sociology
Philosophy
ID Code:15410
Specialisation:Department of Public Policy, Pénzügy és számvitel, Alkalmazott Közgazdaságtan
Deposited On:20 Apr 2023 12:27
Last Modified:20 Apr 2023 12:27

Repository Staff Only: item control page