Fiatal felnőttek lélektani krízise és a társas kapcsolatok - online és offline társas támasz - összefüggéseinek vizsgálata

Horváth, Virág (2022) Fiatal felnőttek lélektani krízise és a társas kapcsolatok - online és offline társas támasz - összefüggéseinek vizsgálata. BA/BSc szakdolgozat, BCE Kommunikáció és Szociológia Intézet, Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
395kB

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom középpontjában a fiatal felnőttek lélektani krízisei, valamint a fiatalok online és offline társas kapcsolatai állnak. A fiatal felnőttek vizsgálatához Erikson (1991) pszichoszociális fejlődésmodelljét veszem alapul. Feltérképezem, hogy milyen krízisekkel és életfeladatokkal kell szembenéznie a korcsoportnak, és mi jellemzi ezt az életszakaszt. Ehhez szükségesnek tartom vizsgálni az eriksoni életszakaszok közül a serdülőkort, illetve a fiatal felnőttkort is, hiszen ezek a szakaszok a fiatalok életében teljesen eltolódhatnak. A húszas éveikben járó felnőttek sajátos helyzetét Arnett (2000) kezdődő felnőttkor elmélete írja le. Ez alapján a kapunyitási pánik jelensége összefoglalja azokat a legfőbb kríziseket, amelyekkel a fiataloknak szembe kell nézniük, ilyen például a karrier-szorongás, a párkapcsolati aggodalom, vagy a jövőtől való félelem és bizonytalanság érzése. A krízishelyzeteket nagy mértékben befolyásolja az, hogy a krízisbe került egyén milyen társas támogatást érez maga körül. Forgács (2015) alapján szakdolgozatomban áttekintem a társas támasz legfőbb jellemzőit, valamint típusait és hatásait. Véleményem szerint, a fiatal felnőttek társas kapcsolatinál elengedhetetlen vizsgálni a közösségi média hatását: az online társas kapcsolatok is a szakdolgozatom témáját képezik. A vizsgálatom során, összefüggéseket kerestem a fiatal felnőttek kapunyitási problémái, valamint a társas támogatottságuk között. Ehhez online kérdőíves kutatást alkalmaztam. A vizsgálati mintámat 18 és 29 év közötti fiatalok képezték, a kérdőívben a QLC (Vida, 2011) bizonyos faktorait, az MSPSS rövidített magyar változatát (Papp-Zipernovszky – Kékesi - Jámbori, 2017), illetve az eredetileg angol nyelvű OSSS (Nick- Cole – Cho – Smith – Carter – Zelkowitz, 2018) kérdőív két faktortát használtam fel. A kapott vizsgálati eredmények kimutatták, hogy mely krízisek a leginkább meghatározóak a fiatalok életében, milyen csoportoktól kapják a legnagyobb lelki támogatást, illetve, hogy a közösségi média képes-e helyettesíteni a személyes támogató kapcsolatokat. Emellett, a vizsgálati eredemények alapján kijelenthető, hogy több kapunyitási faktorral is fordított kapcsolatban áll a társas támasz.

Tétel típus:BA/BSc szakdolgozat
Témakör:Szociológia
Pszichológia
Azonosító kód:15239
Képzés/szak:Kommunikáció- és médiatudomány
Elhelyezés dátuma:12 Jan 2023 10:11
Utolsó változtatás:12 Jan 2023 10:11

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap