Stressz a mindennapokban : A stressz és az étkezés kapcsolata

Bakó, Réka (2022) Stressz a mindennapokban : A stressz és az étkezés kapcsolata. BA/BSc szakdolgozat, BCE Kommunikáció és Szociológia Intézet, Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
245kB

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom központi témája a stressz, mint a mindennapi életmódra az egyik legnagyobb hatással lévő tényező, amely mindenki életében jelen van. Elemzésemben az egyének életére gyakorolt befolyását vizsgálom, mind a negatív, mind a pozitív hatások figyelembe vételével. Bemutatom Selye János Adaptációs Szindróma modelljét, és a stresszreakció fázisait, illetve a pszichés stresszválaszokról is említést teszek. Ezenfelül az étkezési szokások vizsgálatát szeretném kiemelni, és megvizsgálni, hogy milyen eltérések figyelhetők meg az étkezési szokásainkban, akkor amikor stresszessek vagyunk. Miért kívánjuk meg egyik pillanatról a másikra a sós nassolnivalót, majd nyúlunk megszállottan a következő csodálatos finomság után? És miért esik annyira jól a fagyi, amikor este magányosan ülünk egyedül a kanapén? A pillanatnyi boldogság kezdeti hulláma rövid ideig megoldást, nyújt azonban ez hosszútávon nem elégít ki valódi szükségleteinket, sőt akár elhízáshoz is vezethet. Az imént említett reakciók hátterében az emocionális étkezés áll, illetve a kielégítetlen pszichológiai szükségleteink, amelyeket Dr. Lukács Liza (2015). Az éhes lélek gyógyítása című könyvében emleget. Feltételezésem szerint, a stressz hétköznapi tevékenységeinkre is kihat, és nem csak a nagyobb életesemények alkalmával észlelhetünk olyan negatív reakciókat, tünetek, mint a szorongás, vagy az általános lehangoltság. Mindemelett a stressz hatással lehet az étel választásunkra és táplálkozási szokásainkra is. Kutatásomban a stresszre adott reakciókat, továbbá az étkezési habitusokban megnyilvánuló változásokat vizsgálom, fókuszcsoportos interjú keretein belül. A résztvevők beszámolói alapján szükségünk van a stresszre, mivel bizonyos megmérettetések, például egy vizsga esetén fokozhatja a teljesítményt és motiváló hatása is lehet. A táplálkozási szokásokat tekintve, stressz hatására szintén tapasztalható változás. A kutatásban résztvevő személyek étvágytalanságról, illetve fokozott éhségérzetről számoltak be. Azonban a stressz és az étkezés között nem állapítható meg egyértelmű kapcsolat, ebből kifolyólag ez a témakör további vizsgálatokat igényel, hogy a mélyebb összefüggéseket feltárhassuk.

Tétel típus:BA/BSc szakdolgozat
Témakör:Pszichológia
Azonosító kód:15225
Képzés/szak:Kommunikáció- és médiatudomány
Elhelyezés dátuma:12 Jan 2023 07:45
Utolsó változtatás:12 Jan 2023 07:45

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap