Cigánysággal kapcsolatos negatív előítéletek : A diszkrimináció hatása a cigányok munkaerőpiaci helyzetére Magyarországon

Páros, Csenge Regina (2022) Cigánysággal kapcsolatos negatív előítéletek : A diszkrimináció hatása a cigányok munkaerőpiaci helyzetére Magyarországon. BA/BSc szakdolgozat, BCE Kommunikáció és Szociológia Intézet, Szociológia és Társadalompolitika Tanszék.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
434kB

Absztrakt (kivonat)

Kutatásom célja az, hogy bemutassa miféle tapasztalatokat élnek meg a munkaerőpiacon az előítéletek által azok a roma származású személyek, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek. A diszkrimináció azonban nem a foglalkoztatásban kezdődik, hanem az élet minden pontjain jelen van, amelyek fontos következményekkel lehetnek az egyén céljaira és lehetőségeire egyaránt. Lakóhelyi szegregációtól kezdve az iskolai szegregációig olyan helyzetekben van a cigányság, hogy sokkal nehezebb eséllyel tudnak változtatni hátrányos helyzetükön. Ez annak köszönhető, hogy a diszkrimináció alapvetően hátráltatja a kisebbségi társadalom kitörését, vagy éppen megannyi módon terhelheti az életminőségüket. Kutatásom alatt 6 olyan roma származású személlyel bonyolítottam le interjút, akik diplomával rendelkeznek és szívesen meséltek személyes tapasztalataikról is. Társadalmi szempontból fontos az ilyen jellegű problémákról is beszélni, hiszen az alapvető munkaerőpiaci mechanizmusok nem csak a kisebbség szempontjából számítanak nehezítő tényezőnek. Fontos figyelembe venni azt, ha egy országban megannyi marginalizálódott társadalmi réteg van, akkor az rontja az adott ország társadalmi helyzetét is, a széles körű szegénység és munkanélküliség miatt is. A diszkrimináció nagymértékben megakadályozza a társadalmi rétegek felülemelkedését, ami idővel az egész társadalomra kihat majd.

Tétel típus:BA/BSc szakdolgozat
Témakör:Szociológia
Azonosító kód:15136
Képzés/szak:Szociológia
Elhelyezés dátuma:09 Jan 2023 14:49
Utolsó változtatás:09 Jan 2023 14:49

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap