A visegrádi országok kereskedelmi kapcsolatai Nyugat-Európával – okozott-e szint- és trendváltozást a 2008-2009-es gazdasági világválság?

Nagy, Péter Artur (2019) A visegrádi országok kereskedelmi kapcsolatai Nyugat-Európával – okozott-e szint- és trendváltozást a 2008-2009-es gazdasági világválság? Outstanding Student Paper, BCE, Európa szekció.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Abstract

A kutatás célja feltárni a visegrádi országok és a legfőbb nyugat-európai partnereik kereskedelmi kapcsolatainak alakulását az európai uniós csatlakozástól napjainkig. A témakör igen fontos és aktuális, hiszen a visegrádi országok gazdaságainak sikereihez nem kis mértékben járul hozzá az, hogy miként tudnak az Európai Unió gazdaságába integrálódni, amelynek egy fontos területe a külkereskedelem. A kutatás első felében a szakirodalom és statisztikai adatbázisok segítségével bemutatásra kerültek a visegrádi országok különböző kereskedelmi mutatói és a kereskedelmi adatok trendjei, amelyek rámutattak arra, hogy valamennyi visegrádi ország esetében beszélhetünk komolyabb ráutaltságról. A kutatás második fele, egyben a kutatás fókusza arra a kérdésre kereste a választ, hogy miként hatott a 2008-2009-es gazdasági világválság és az azt követő európai szuverén adósságválság ezen kereskedelmi kapcsolatokra, azaz okozott-e kimutatható szint és/vagy trendváltozást. Ennek megválaszolására kvantitatív eszközöket alkalmazva, idősoros elemzést mutat be a kutatás, „Interrupted Time Series” módszerrel. Ennek eredményeként statisztikailag szignifikáns szint- és trendváltozás lett kimutatva a visegrádi országok és nyugat-európai partnereik külkereskedelmi kapcsolataiban.

Item Type:Outstanding Student Paper
Notes:1. díj
Subjects:Commerce and tourism
International economics
ID Code:13351
Specialisation:Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás
Deposited On:11 Dec 2020 08:41
Last Modified:04 Feb 2021 07:30

Repository Staff Only: item control page