Vállalkozz Adatosan! A magyar használtautó piac árazási gyakorlatának vizsgálata = Data Driven Management! A quantitative analysis of pricing on the hungarian used car market

Faludi, András and Hoffmann, Kornél (2019) Vállalkozz Adatosan! A magyar használtautó piac árazási gyakorlatának vizsgálata = Data Driven Management! A quantitative analysis of pricing on the hungarian used car market. Outstanding Student Paper, BCE, Vállalkozás szekció.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
667kB

Abstract

Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy a magyar használtautó piac szereplői racionálisan árazzák-e be személyautóikat. A szakirodalmak áttekintése során 4 témakört vizsgálunk: az eladók és a vevők helyzetét információs szempontból, az ár és a minőség kapcsolatát, az árazás sajátosságait a használtautók esetében, valamint az ár kialakítására ható konkrét tényezőket. Ezt követően egy lineáris regressziós modell segítségével megvizsgáljuk, hogyan hatnak az egyes változók a használtautók árának változására. Ehhez először létrehozunk egy egyszerűsített alapmodellt, majd egy részletes kibővített modellt. A kibővített regressziós modell segítségével becsléseket adunk használtautók áraira, amelyek segítéségével megválaszoljuk a kutatási kérdésünket. A modellünk becslései alapján a magyar használtautó piac szereplőinek 97,93%- a racionálisan árazza be gépjárműveit. Végezetül az eredményeink felhasználásával javaslatokat teszünk a modell üzleti felhasználási lehetőségeire.

Item Type:Outstanding Student Paper
Notes:3. díj
Subjects:Commerce and tourism
Economic development, sustainable development
ID Code:13303
Specialisation:Vezetés és Szervezés
Deposited On:04 Dec 2020 10:57
Last Modified:04 Dec 2020 10:57

Repository Staff Only: item control page