A mesterséges intelligencia hatása a fiatalok munkaerőpiaci jövőképére és elvárásaira = The effect of artifcial intelligence on the future expectations of young people, and on their vision on the future of work

Pajor, Luca Sára (2020) A mesterséges intelligencia hatása a fiatalok munkaerőpiaci jövőképére és elvárásaira = The effect of artifcial intelligence on the future expectations of young people, and on their vision on the future of work. TDK dolgozat, BCE, Szociológia II. szekció.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
482kB

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban a mesterséges intelligencia (MI) megjelenése és a robotizáció jelensége önmagában komoly társadalmi kérdéseket vet fel a jövőt tekintve. Különösképpen igaz ez a jövő munkaerőpiacának alakulásának a vonatkozásában, ami a mai fiatalabb generációt érinti a leginkább. Ez a dolgozat a „Víziók a mesterséges intelligencia és a társadalom kapcsolatáról.” K 131733 OTKA kutatás együttműködésében készült, ahol a kérdés vázlat közös kialakítása után, kvalitatív módszertan segítségével veszek elemzés alá 30 strukturált interjút. Ezen dolgozatban arra teszek majd kísérletet, hogy a szociológia kvalitatív módszertanának eszközeinek segítségével feltárjam, hogyan viszonyulnak a mai fiatal egyetemisták a technológiai innovációk és a mesterséges intelligencia iránt és ez milyen módon hat ki a saját karriertervezésükre, majd mindezt az elvárások szociológiájának „sociology of expectations” elméleti keretrendszerében értékeljem. Kutatási kérdéseim tehát a következőek, 1. Hogyan látják a jövőt a fiatalok a mesterséges intelligencia és a robotok tekintetében a munkaerőpiac vonatkozásában? Ez a percepciójuk milyen érzésekkel jár együtt? Hogyan ágyazódik bele abba, ahogy tágabban gondolkodnak a mesterséges intelligencia jövőjéről? 2. Hogyan ítélik meg, milyen hatással lesz a mesterséges intelligencia a saját pályájukra, szakmájukra, karrierjükre? A gazdag interjú anyag elemzése nyomán feltárult az, hogy mintánkban általánosságban úgy vélték, hogy az MI széleskörű elterjedése és az automatizáció mindenképpen be fog következni, habár szerintük ez nem az ő életükön belül fog megtörténni. Mégis ennek a bekövetkezte nyomán feltételezéseik szerint, a munkahelyek száma mindenképpen csökkeni fog, a manuális munkák pedig eltünnek. Ennek ellenére a minta tagjai meglepően optimisták. Úgy gondolják, hogy ha az ő területükön meg is jelenik az MI, vagy az automatizáció, az ő munkakörüket, szerepüket nem veszélyezteti. Ők nem fogják elveszíteni a munkájukat.

Tétel típus:TDK dolgozat
További információ:2. díj
Témakör:Szociológia
Azonosító kód:13227
Képzés/szak:Szociológia
Elhelyezés dátuma:27 Nov 2020 10:52
Utolsó változtatás:27 Nov 2020 10:52

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap