Uganda mezőgazdasági kereskedelmi versenyképességének a vizsgálata, különös tekintettel a kávé kereskedelemre

Maróty, Mariann Mimi (2020) Uganda mezőgazdasági kereskedelmi versenyképességének a vizsgálata, különös tekintettel a kávé kereskedelemre. TDK dolgozat, BCE, Agrárkereskedelem szekció.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
828kB

Absztrakt (kivonat)

Uganda földrajzi elhelyezkedése, kiemelkedő természeti adottságai és erőforrásai révén alapvetően agrárországnak tekinthető. Gazdaságában, nemzetközi kereskedelmében óriási szerepet játszik az agrárkereskedelem, hiszen a világ egyik legnagyobb kávétermelő és exportáló országáról van szó. A tanulmány az ugandai mezőgazdaság kereskedelmi versenyképességének vizsgálatával foglalkozik. Bemutatja a kelet-afrikai ország gazdaságának és a még kiaknázatlan agrárkereskedelmének jelenlegi helyzetét és lehetőségeit. Emellett Uganda agrárkereskedelmének legfőbb partnerországait, valamint legkiemelkedőbb agrártermékcsoportjainak kereskedelmi versenyképességét is vizsgálja az 1994 és 2017 közötti időszakban. A dolgozat Uganda agrárkereskedelmét, illetve a kávéfélék termékcsoportjának a versenyképességét elemzi HS-6-os bontásban, Balassa féle komparatív előny mutatók segítségével a világpiacon. Az eredmények alapján megállapítható, hogy Uganda főbb exportpartnerei közül Kenya és Szudán áll az első helyen, míg a legfontosabb exporttermékcsoportok között a kávéfélék és a halfélék töltenek be jelentős szerepet. A tanulmányból kiderül, hogy az ugandai agrárkereskedelem hogyan integrálódik a nemzetközi kereskedelembe, illetve olyan szakpolitikai ajánlásokra is kitér, ami fellendítené az ország kávétermesztését és kereskedelmét.

Tétel típus:TDK dolgozat
További információ:2. díj
Témakör:Kereskedelem, Turizmus, Vendéglátás
Mezőgazdaság
Azonosító kód:13214
Képzés/szak:Vidékfejlesztési agrármérnök
Elhelyezés dátuma:27 Nov 2020 08:47
Utolsó változtatás:16 Jan 2024 13:05

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap