Maróty, Mariann Mimi (2020) Uganda mezőgazdasági kereskedelmi versenyképességének a vizsgálata, különös tekintettel a kávé kereskedelemre. TDK dolgozat, BCE, Agrárkereskedelem szekció.
|
PDF
- Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
828kB |
Absztrakt (kivonat)
Uganda földrajzi elhelyezkedése, kiemelkedő természeti adottságai és erőforrásai révén alapvetően agrárországnak tekinthető. Gazdaságában, nemzetközi kereskedelmében óriási szerepet játszik az agrárkereskedelem, hiszen a világ egyik legnagyobb kávétermelő és exportáló országáról van szó. A tanulmány az ugandai mezőgazdaság kereskedelmi versenyképességének vizsgálatával foglalkozik. Bemutatja a kelet-afrikai ország gazdaságának és a még kiaknázatlan agrárkereskedelmének jelenlegi helyzetét és lehetőségeit. Emellett Uganda agrárkereskedelmének legfőbb partnerországait, valamint legkiemelkedőbb agrártermékcsoportjainak kereskedelmi versenyképességét is vizsgálja az 1994 és 2017 közötti időszakban. A dolgozat Uganda agrárkereskedelmét, illetve a kávéfélék termékcsoportjának a versenyképességét elemzi HS-6-os bontásban, Balassa féle komparatív előny mutatók segítségével a világpiacon. Az eredmények alapján megállapítható, hogy Uganda főbb exportpartnerei közül Kenya és Szudán áll az első helyen, míg a legfontosabb exporttermékcsoportok között a kávéfélék és a halfélék töltenek be jelentős szerepet. A tanulmányból kiderül, hogy az ugandai agrárkereskedelem hogyan integrálódik a nemzetközi kereskedelembe, illetve olyan szakpolitikai ajánlásokra is kitér, ami fellendítené az ország kávétermesztését és kereskedelmét.
Tétel típus: | TDK dolgozat |
---|---|
További információ: | 2. díj |
Témakör: | Kereskedelem, Turizmus, Vendéglátás Mezőgazdaság |
Azonosító kód: | 13214 |
Képzés/szak: | Vidékfejlesztési agrármérnök |
Elhelyezés dátuma: | 27 Nov 2020 08:47 |
Utolsó változtatás: | 16 Jan 2024 13:05 |
Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap