A digitális technológiák fogyasztói megítélése és elfogadottságuk vizsgálata a pénzügyi szektorban

Józsa, Judit and Király, István Márk (2020) A digitális technológiák fogyasztói megítélése és elfogadottságuk vizsgálata a pénzügyi szektorban. Case study, BCE Gazdálkodástudományi Kar.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
541kB

Abstract

A 21. század során a 4.0 ipari forradalom gyökereiben változtatta meg a legnagyobb iparágak működését. A gyorsuló világ koncepciójának kialakulása, a változó fogyasztói igények, a módosuló szabályozások és a globális pénzügyi válság következményei jelentős hatást gyakoroltak a pénzügyi szolgáltatások piacának gazdasági szereplőire. A fokozódó bankpiaci versenyben a digitalizációs törekvések jelenik a legfőbb stratégiai fókuszt, ennek ellenére mind nemzetközi-, mind szektor szinten lemaradnak a kereskedelmi bankok egymástól és a piacot forradalmasító fintech vállalatoktól. Az új technológiák bevezetése, a folyamatok digitalizációja lassú, erőforrásigényes és nehézkes átalakulásnak mutatkozik. A teljes szolgáltatásportfólió megváltoztatása lehetetlen vállalkozásnak tűnik, az innovatív megoldásokkal piacra lépő fintechek fenyegetése egyre nagyobbnak látszik. Kutatásunk célja egy konkrét példa segítségével a fogyasztók digitalizációhoz kapcsolódó attitűdjén keresztül vizsgálni valóban szükséges-e a nagyléptékű átalakulás, van-e jövője a forradalmi digitalizációnak vagy éppen ellenkezőleg, bizonyos ügyletek esetében éppen a hagyományos működés teremtheti meg a bankszektorban elengedhetetlen bizalmat, kockázatminimalizálást, ügyfélélményt és értéket. Eredményeinkben bemutatjuk azt a határt, ahol a fogyasztónak autonómiát és hatalmat adó, önkiszolgáló internet-alapú pénzügyi szolgáltatásokra való elvárás átalakul a biztonságot kereső, személyes kapcsolatokra igényt tartó, fizikai környezethez ragaszkodó attitűddé.

Item Type:Case study
Notes:EFOP-3.6.3.-VEKOP-16-2017-00007 - „Tehetségből fiatal kutató” - A kutatói életpályát támogató tevékenységek a felsőoktatásban pályázat támogatásával
Subjects:Finance
Knowledge economy, innovation
ID Code:12956
Deposited On:22 Jun 2020 12:31
Last Modified:22 Jun 2020 13:18

Repository Staff Only: item control page