Az áldozatos szülő: várja vissza, amit befektetett? - A gyerekekkel töltött idő szülői jólétre gyakorolt hatása

Hegedűs, Robin (2019) Az áldozatos szülő: várja vissza, amit befektetett? - A gyerekekkel töltött idő szülői jólétre gyakorolt hatása. Esettanulmány, BCE Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Absztrakt (kivonat)

A családi élet vizsgálatában gyakran úgy tekintenek a szülő és gyerek együtt töltött idejére, mint egyfajta csodaszerre, mely minkét félre pozitív hatással van. A szülőség paradoxona és az intenzív szülőség koncepciója azonban abba az irányba mutat, hogy a gyerekvállalás és az együtt töltött idő csökkenti a szülők mentális jólétét. Dolgozatomban feltárom, hogy a szakirodalom hogyan közelit a családi jólét és az együtt töltött idő fogalmához, hazai és nemzetközi kutatások alapján bemutatom a két faktor összefüggéseit és ennek jellemzőit a szülők neme, végzettsége és munkaerőpiaci helyzete alapján. Vizsgálatomban a „Versenyfutás az idővel” c. kutatás 1000 szülőtől és kamaszkorú gyerekétől lekérdezett kapcsolt kérdőívéből származó adatokat használom. Az eredmények a leíró jellegű statisztikák mellett arra az összefüggésre mutatnak rá, hogy önmagában az együtt töltött idő mennyiségének elenyésző pozitív hatása, viszont a tevékenységek bontásában a közös étkezés és játék erős pozitív hatást mutat, míg a közös internetezés hatása erősen negatív a szülőkre nézve.

Tétel típus:Esettanulmány
További információ:EFOP-3.6.3.-VEKOP-16-2017-00007 - „Tehetségből fiatal kutató” - A kutatói életpályát támogató tevékenységek a felsőoktatásban
Témakör:Szociológia
Azonosító kód:12949
Képzés/szak:Szociológia
Elhelyezés dátuma:22 Jún 2020 12:31
Utolsó változtatás:22 Jún 2020 13:16

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap