„Coming out of the kitchen”. Két meghatározó korszak feminista dalszövegeinek összehasonlítása

Fónai, Anna and Karamusko, Nikolett (2019) „Coming out of the kitchen”. Két meghatározó korszak feminista dalszövegeinek összehasonlítása. Case study, Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar, Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Abstract

A nők helyzetét tárgyaló dalok generációk óta jelen vannak a popkultúrában, hatnak a társadalomra. Kutatásunkban a 1960-70-es, illetve a 2000-2010-es évek feminista jellegű popdalainak szövegét vetettük össze, hogy megvizsgáljuk, milyen változások érhetők tetten az évtizedek múlásával. Megfigyeltük, hogy a régi kor dalai elenyésző mértékben tartalmaztak trágárságot, illetve, hogy a metaforikus kifejezések is inkább jellemzőek a mai slágerekre – a korábbi időkben a direktebb fogalmazásmód dominált. A dal előadóját illetően az utóbbi időben egyszerű a képlet: az általunk felemelkedő nőként definiált szerepben hallhatjuk az énekest, míg a 60-70-es években gyakorinak számított a szerelmes és a történetmesélő nő is. Közös vonás a két korszakban, hogy a dalok nagyjából felének fő konfliktusa a nők szerepe, azonban míg az első időszakunkban a dalok jelentős része szólt a szerelemről, addig manapság a nők elnyomása a másik kulcstényező. Azt gondoljuk, ha tisztább képet kapunk ezekről a dalokról, az is világosabbá válhat, hogy miképp vannak hatással a társadalomra.

Item Type:Case study
Notes:EFOP-3.6.3.-VEKOP-16-2017-00007 - „Tehetségből fiatal kutató” - A kutatói életpályát támogató tevékenységek a felsőoktatásban
Subjects:Media and communication
ID Code:12948
Deposited On:22 Jun 2020 12:32
Last Modified:22 Jun 2020 13:15

Repository Staff Only: item control page