Önkéntesekről önkéntesként: A 2017-es budapesti FINA világbajnokság segítőinek szerepe a magyar főváros sportturizmusában

Szenyéri, Viktória (2018) Önkéntesekről önkéntesként: A 2017-es budapesti FINA világbajnokság segítőinek szerepe a magyar főváros sportturizmusában. Outstanding Student Paper, BCE, Turizmus szekció.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
3MB

Abstract

Az önkéntesek nélkülözhetetlenek a nemzetközi mega sportrendezvények sikeres lebonyolításában. Tevékenységük nem csak a rendezvények ideje alatt, hanem a versenyek lezárulását követően is meghatározó szerepet játszik az események továbbélésében. Magyarországon ugyan az önkéntesség intézménye gyerekcipőben jár, társadalmi megítélése, értéke azonban dinamikusan nőtt az utóbbi években. A 2017-es budapesti FINA világbajnokság kiemelkedő jelentőségű a magyarországi önkéntesség fejlődésében. A sokszor „vizes sportokként” is emlegetett játékok nemzetközi megmérettetésének lebonyolításában a legkülönbözőbb szerepben közreműködött, 560 településről érkezett 3500 hazai önkéntes munkája túlmutat az általuk ellátott feladatkörökön, fogyasztásuk, viselkedésük, interaktív kommunikációjuk Budapest turizmusára is hatást gyakorol(t). A FINA 2017-es budapesti világbajnokság önkénteseként személyesen is sikerült ezt megtapasztalnom. A dolgozat fő célja volt, hogy (1) összefoglalja és rendszerezze a sport-és önkéntesturizmus hazai és nemzetközi szakirodalmát, valamint (2) a több, mint 420 önkéntes bevonásával lezajlott kérdőíves vizsgálatra alapozva feltárja, hogy az önkéntesek szerepvállalása a magyar főváros turizmusának mely tényezőire gyakorolt befolyást. Az eredmények igazolták, hogy a események segítői fogyasztóként, turistaként, a szolgáltatások igénybe vevőiként, kommunikációs csatornaként és imázsformálóként egyaránt értelmezhetők.

Item Type:Outstanding Student Paper
Notes:3. díj
Subjects:Commerce and tourism
Culture, sport
ID Code:11260
Specialisation:Nemzetközi gazdálkodás
Deposited On:26 Jun 2018 13:23
Last Modified:26 Jun 2018 13:23

Repository Staff Only: item control page