Az Európai Unió tagállamaiban alkalmazott eltérő alkoholszabályozási gyakorlatok közegészségügyi hatékonysága: a Bizottság kontra Franciaország, a Bizottság kontra Magyarország esetek és a svéd Rosengren-ügy összehasonlító elemzése

Markóczy, Réka and Szathmáry, Lilla (2018) Az Európai Unió tagállamaiban alkalmazott eltérő alkoholszabályozási gyakorlatok közegészségügyi hatékonysága: a Bizottság kontra Franciaország, a Bizottság kontra Magyarország esetek és a svéd Rosengren-ügy összehasonlító elemzése. TDK dolgozat, BCE, Európa szekció.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Absztrakt (kivonat)

A kutatás célja az Európai Unió három, eltérő szintű alkoholszabályozási gyakorlattal rendelkező tagállamának, i.e. Svédországnak, Magyarországnak és Franciaországnak, összevetése volt a szabályozások megvalósításán, közegészségügyi hatékonyságán és közösségi jogba való illeszkedésén keresztül. A kutatási dizájn, figyelembe véve a kutatási rés komplexitását, az eredmények érvényességére, megbízhatóságára és általánosíthatóságára koncentrált: az adatgyűjtés az országok jogeseteit és alkoholpolitikáinak hivatalos adatait tartalmazta, a módszertan pedig szövegvizsgálatot, leíró statisztikát, korrelációs modellt, valamint egy egyénileg kialakított score-táblát alkalmazott. Az összehasonlító elemzés rávilágított arra, hogy a szigorúbb szabályozás alkalmasabb az alkohol káros hatásainak csökkentésére, mint a megengedőbb jogszabályi környezet. Ennek ellenére, bár jelen kutatásban a svéd szabályozás bizonyult a legmegfelelőbbnek az alkoholfogyasztás káros hatásainak visszaszorítására, az Európai Unió elítélte azt. Az ebben rejlő ambivalencia pedig komoly kételyeket vet fel a leendő közös alkoholpolitika hatékonyságát illetően, amelynek elfogadására az Unió jelenlegi, folyamatban lévő átalakulása során nem csak elméleti, hanem gyakorlati szinten is sor kerülhet.

Tétel típus:TDK dolgozat
További információ:1. díj
Kulcsszavak:alkoholfogyasztás, alkoholpolitika, közösségi jog, Franciaország, Magyarország, Svédország, Európai Unió
Témakör:Társadalombiztosítás, szociálpolitika, egészségügy
Nemzetközi gazdaság
Azonosító kód:11227
Képzés/szak:Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás
Elhelyezés dátuma:25 Jún 2018 09:00
Utolsó változtatás:25 Jún 2018 09:00

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap