Lízingügyletek nemzetközi szabályozásának változása: az IFRS 16-ban bemutatott lízingbevevői elszámolási modell fejlődésének folyamata

Somodi, Bianka (2017) Lízingügyletek nemzetközi szabályozásának változása: az IFRS 16-ban bemutatott lízingbevevői elszámolási modell fejlődésének folyamata. Outstanding Student Paper, BCE, Pénzügyi és vezetői számvitel szekció.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Abstract

A lízingek nemzetközi szabályozásában 2019-től gyökeres változások következnek. A lízingbevevők kötelesek minden lízinghez kapcsolódóan a mérlegben eszközt és kötelezettséget kimutatni, azonban ez az elszámolásbeli változás nem egy egyszerű folyamat eredményeként alakult ki. A szabályalkotók a javaslatok kidolgozása során próbálták megtalálni, hogy hol a határ a finanszírozás, a bérlet és az adásvétel között egy ügyleten belül, továbbá hogy szükséges-e egyáltalán egy éles határvonal ezek közé. Ennek eldöntésében jelentős szerepük volt azoknak a kritikáknak, amelyek a lízingbeadóktól, lízingbevevőktől, szabályalkotóktól és befektetőktől érkeztek. Dolgozatom során igyekszem bemutatni azt a folyamatot, amely során az IAS 17-től két Nyilvános Tervezeten keresztül eljutottak egészen az IFRS 16-ban bemutatott lízingbevevői elszámolási modellig.

Item Type:Outstanding Student Paper
Notes:3. díj
Subjects:Finance
Accounting
ID Code:10488
Specialisation:Pénzügy és számvitel
Deposited On:31 Jan 2018 12:08
Last Modified:31 Jan 2018 12:08

Repository Staff Only: item control page